Επιχείρηση ολικής επαναφοράς

Επιχείρηση ολικής επαναφοράς

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η περασμένη εβδομάδα σημαδεύτηκε από δύο ανακοινώσεις, που διαμορφώνουν το πλαίσιο στο οποίο θα «τρέξουν» οι πολιτικές εξελίξεις τα επόμενα δύο κρίσιμα χρόνια για το εσωτερικό των δύο μεγάλων κομμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες – και για το ποιοι θα είναι οι αντίπαλοι στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Η πρώτη ήταν η προαναγγελθείσα ανακοίνωση του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ότι θα είναι υποψήφιος, για τρίτη φορά, για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. Ο ίδιος βλέπει μία πιθανή επανεκλογή του ως την ευκαιρία να «δικαιωθεί» – ακόμη και αν τα στοιχεία από τις ενδιάμεσες εκλογές δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι δεν μοιράζονται την ίδια προτεραιότητα.

Η επαναφορά του Τραμπ στο πολιτικό προσκήνιο συνοδεύθηκε όμως από νέες ανακοινώσεις για επιτάχυνση των δικαστικών ερευνών εναντίον του. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ έδωσε μάλιστα το στίγμα ότι η υποψηφιότητα του τέως προέδρου δεν τον θωρακίζει απέναντι σε αυτές. Οπως ανακοίνωσε, ανέθεσε σε έναν ειδικό εισαγγελέα, ο οποίος έχει στόχο να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς δύο ομοσπονδιακές έρευνες εναντίον του. Και ο νέος εισαγγελέας του Μανχάταν ανέλαβε την ποινική έρευνα που εστιάζει στην περίοδο προτού γίνει πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ολική επαναφορά του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί πλέον να περιλαμβάνει και την επαναλειτουργία του λογαριασμού του στο Twitter, καθώς ο ιδιοκτήτης του Ελον Μασκ τού προσέφερε πίσω το ψηφιακό μεγάφωνο της προεδρίας του. «Φωνή λαού, φωνή θεού», ανέκραξε στην πλατφόρμα η οποία φιλοξενεί ένα σημαντικό μέρος της πολιτικής και οικονομικής επικοινωνίας ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη. Αναφερόταν στο ψηφιακό δημοψήφισμα που ανακήρυξε ο ίδιος στο Twitter και στο οποίο μία οριακή πλειοψηφία τασσόταν υπέρ της επαναφοράς του λογαριασμού του πρώην προέδρου – όλα αυτά ελέω Τραμπ, για να μείνουμε σε θρησκευτικό κλίμα, ο οποίος δεν έχει ακόμη δείξει τις προθέσεις του.

Την ίδια στιγμή, η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι ανακοίνωνε την αποχώρησή της από την ηγεσία του κόμματος. «Εχει έρθει η ώρα για μία νέα γενιά να ηγηθεί της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος», δήλωσε η ίδια, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διαδοχή της. Οι διεργασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει θα δώσουν μία πρώτη εικόνα για την ισχύ των διαφόρων ομάδων εντός του Δημοκρατικού κόμματος. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι ο/η νέος/α επικεφαλής θα χρειαστεί χρόνο για να ελέγξει το κόμμα, όπως το έκανε εκείνη – αν το καταφέρει ποτέ.

Ενώ όμως η αποχώρηση Πελόζι ανοίγει τον δρόμο για τη διαδοχή της στο Κογκρέσο και για τη διαμόρφωση των ισορροπιών που θα ορίσουν την επιλογή για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, η ολική επαναφορά Τραμπ επιχειρεί να φράξει τον δρόμο των διαδόχων του στην ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Το αν θα τα καταφέρει είναι ανοιχτό σε στοιχήματα, αλλά σε κάθε περίπτωση ο ίδιος είναι έτοιμος για το γνωστό σόου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή