Μια αγαθή ψυχή στο Κατάρ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νιώθει «Aραβας», νιώθει «Καταριανός», νιώθει ομοφυλόφιλος, νιώθει Αφρικανός, μετανάστης, εργαζόμενος. Κι όταν κάποιος δημοσιογράφος σχολίασε γιατί δεν είπε κάτι για τις γυναίκες, αυτός τον καθησύχασε λέγοντάς του πως και γυναίκα νιώθει. Αυτά μας ανακοίνωσε στη συνέντευξη Τύπου για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο. Και γιατί τα νιώθει όλ’ αυτά; Για να εξηγήσει πόσο υποκριτές είναι όσοι επικρίνουν την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εμιράτο του Κατάρ. Δεν μας είπε βέβαια αν σκοπεύει να φάει χοιρινό και να πιει κρασί αν και Καταριανός, όμως διευκρίνισε, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, πως ούτε ομοφυλόφιλος είναι ούτε γυναίκα είναι. Δεν ξέρω επίσης πόσοι ομοφυλόφιλοι ικανοποιήθηκαν από την εξίσωσή τους με την ιδιότητα του Καταριανού και του μετανάστη και πόσοι εργαζόμενοι επίσης θεώρησαν ότι δικαιώθηκαν επειδή κάποιος τους ταύτισε με την αφρικανική προέλευση και την αραβική καταγωγή. Ο Ιταλοελβετός σκληρά εργαζόμενος, ανοιχτόμυαλος πρόεδρος με τις πολλές ταυτότητες, δήλωσε ότι τα νιώθει όλ’ αυτά διότι οι γονείς του υπήρξαν μετανάστες και ως παιδί τραυματίσθηκε από τους συνομηλίκους του που χλεύαζαν την προφορά του. Κάτι σαν τον δικό μας Γεώργιο Παπανδρέου τον μικρό που σφουγγάριζε ως μετανάστης στη Σουηδία.

Ευλόγως θα απορήσετε. Τι σχέση έχουν όλ’ αυτά με όσους τον κατηγορούν ότι κουβάλησε τον κόσμο του ποδοσφαίρου σε μια χώρα με ανελεύθερο καθεστώς; Η οποία, αν δεν κάνω λάθος, προσφάτως συνειδητοποίησε πως η μπάλα είναι στρογγυλή και τα δίχτυα δεν έχουν τρύπες για να τη συγκρατούν. Μα είναι πολύ απλό. Ο κ. Ινφαντίνο θέλει να μας διαβεβαιώσει πως είναι καλός άνθρωπος, πως οι προθέσεις του είναι αγαθές. Αισθάνεται όπως αισθάνονται όσοι σκέφτονται ορθώς. Οπότε δεν μπορεί να πέφτει έξω στην εκτίμηση εμιράτων και λοιπών πετρελαιοπαραγωγών κρατών. Ευκαιρίας δοθείσης, δε, θα μπορούσε να προσθέσει μερικές ακόμη ιδιότητες για να διευρύνει την γκάμα της ανθρώπινης καλοσύνης του. Δεν είπε τίποτε για τους Ινδιάνους Σιου που σφαγιάσθηκαν από το ιππικό του Τζον Γουέιν. Εν τη κουτοπονηρία του ο κ. Ινφαντίνο προσέφερε μια σημαντική υπηρεσία στη μελέτη των σύγχρονων ηθών. Κατέδειξε πώς λειτουργεί η πολιτική ορθότητα. Πρόκειται για ένα πλέγμα γενικών αρχών οι οποίες ενεργοποιούνται σχεδόν αντανακλαστικά ως καταφυγή απέναντι στον φόβο που προκαλούν τα πραγματικά προβλήματα και οι ουσιαστικές δυσλειτουργίες του κόσμου μας. Η σκέψη της πολιτικής ορθότητας είναι η σκέψη ενός αποτυχημένου κόσμου. Το αστείο με την περίπτωση είναι ότι τα είπε όλ’ αυτά για να αντικρούσει όσους κατηγορούν το Κατάρ ότι παραβιάζει βασικούς κανόνες της πολιτικής ορθότητας. Την οποία, για να υπερασπιστεί, γελοιοποίησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή