Προεκλογική εκστρατεία από το παρελθόν

Προεκλογική εκστρατεία από το παρελθόν

1' 46" χρόνος ανάγνωσης

Σκάνδαλο υποκλοπών και υπόνοιες εκβιασμού. Παροχολογία και ρουσφέτια. Παρατεταμένη προεκλογική εκστρατεία με άγνωστο ορίζοντα. Συνέργεια υποψήφιων βουλευτών – Εκκλησίας ως ρυθμιστικού παράγοντα για την εκλογή τους. Πολιτικοί που παίρνουν αγκαλιά μωρά και σφίγγουν χέρια στις περιοδείες τους. Επιστράτευση του δόγματος «νόμος και τάξη». Αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από θέματα που δεν ευνοούν την επανεκλογή του κυβερνώντος κόμματος. Λαϊκισμός και φθηνή αντιπολίτευση. Αιχμές για επικείμενη νοθεία. Διχασμός και πόλωση. Ανούσιες κονταρομαχίες στη Βουλή. Επίκληση ιστορικών τραυμάτων, όπως η χούντα κι ο Εμφύλιος. Μάγκικη ρητορική ως ένδειξη «αντρίκιας» άσκησης της εξουσίας. Εκμετάλλευση εθνικών θεμάτων για κομματική συσπείρωση. Διαμοιρασμός της χώρας σε «πατριώτες» και «μειοδότες».

Αυτή είναι η τρέχουσα ατμόσφαιρα στην πολιτική σκηνή της χώρας και αναδίδει έντονη οσμή μούχλας. Είναι λες και ο διάλογος έχει μείνει στάσιμος, η πολιτική αντιπαράθεση έχει παγώσει στον χρόνο. Τα ίδια συνθήματα, το ίδιο ύφος, ακόμη και η ίδια θεματολογία από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Αν η προεκλογική εκστρατεία που διανύουμε είχε πραγματοποιηθεί πριν από μισό αιώνα, ουδείς θα παραξενευόταν.

Ισως η μόνη θεμελιώδης διαφορά είναι πως η αριστερή διακυβέρνηση του 2015 σκλήρυνε τα δύο στρατόπεδα. Ακόμη και πρώην αριστεροί, που είδαν όμως τη χώρα αντιμέτωπη με το φάσμα του Grexit, είναι πλέον αποφασισμένοι να δικαιολογήσουν τα πάντα προκειμένου να μη δουν (να επαναλαμβάνεται) το ίδιο σενάριο: την υπονόμευση του κράτους δικαίου, τις πελατειακές σχέσεις, την οικογενειοκρατία, τη διολίσθηση της κυβέρνησης «αρίστων» σε κυβέρνηση ημετέρων, τη νομιμοποίηση της αστυνομικής βίας. Κι από την άλλη, η αναβίωση όλων των στοιχείων της παραδοσιακής λαϊκής Δεξιάς από τη σημερινή κυβέρνηση εξωθεί την αντιπολίτευση σε ακραία κριτική σε βάρος της και άστοχες συγκρίσεις με την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Θα μπορούσε να διεξαχθεί αλλιώς η προεκλογική εκστρατεία. Με σοβαρές συζητήσεις για θέματα που ενδιαφέρουν τους πολίτες, όπως η αύξηση του πληθωρισμού, η υποβάθμιση του συστήματος υγείας, η ακριβή στέγη, το αίτημα για καλά δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια, οι ανάγκες της αγοράς εργασίας και οι χαμηλοί μισθοί των νέων, το ασφαλιστικό.

Και πάνω από όλα με ουσιαστικό διάλογο με αληθινούς πολίτες κι όχι στημένους κλακαδόρους, στα πρότυπα π.χ. των town hall meetings στις ΗΠΑ, όπου αξιωματούχοι έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με το εκλογικό τους ακροατήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT