Η… στάγδην ενημέρωση

1' 39" χρόνος ανάγνωσης

«Την 7η ∆εκεμβρίου 2022 έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η συνεδρίαση της Συμμαχίας για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου». Με την πρόταση αυτή ξεκινάει το δελτίο Τύπου που απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Περιβάλλοντος σε όλους τους διαπιστευμένους συντάκτες του.

Διέτρεξα διαγωνίως το δελτίο και –εξομολογούμαι– το πέταξα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν φρόντισε να μας ενημερώσει για τη συνάντηση αυτή εκ των προτέρων, ώστε αν θέλουμε να μπορέσουμε να την παρακολουθήσουμε. Επομένως, αν δεν θέλει το υπουργείο εκεί τους δημοσιογράφους, έχουμε κι εμείς κάθε δικαίωμα να αγνοήσουμε αυτού του είδους τις ανακοινώσεις. Ναι, δέχομαι ότι η στάση αυτή ενέχει έναν κίνδυνο: να αδικήσεις μια όντως ενδιαφέρουσα εκδήλωση. Ομως, αυτό δεν ήταν δική μας επιλογή.

Η ανακοίνωση αυτή είναι ένα τυχαίο παράδειγμα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως και πολλά άλλα υπουργεία, υπακούει εδώ και 2-3 χρόνια σε μια ανεπίσημη κεντρική τακτική (τουλάχιστον έτσι υπονοείται), να μη γίνονται συνεντεύξεις Τύπου, να μην ενημερώνονται οι δημοσιογράφοι. Το ίδιο το υπουργείο Περιβάλλοντος γίνεται ολοένα και πιο «κλειστό». Η ηγεσία του κάνει ανακοινώσεις… μόνο στα τηλεοπτικά κανάλια, σε εκδηλώσεις και συνέδρια (τα οποία, όπως το προαναφερθέν παράδειγμα, ενίοτε δεν γνωρίζουμε καν ότι θα συμβούν) και σε δελτία Τύπου. Είναι μια ασφαλής επιλογή. Ακόμη και στην περίπτωση του συνεδρίου, όπου ο δημοσιογράφος μπορεί να παρευρεθεί, το όποιο στέλεχος της ηγεσίας του υπουργείου δεν θα δεχθεί ερωτήσεις, δεν θα πιεστεί από αυτούς που παρακολουθούν περισσότερα χρόνια από τον ίδιο τη θεματολογία του υπουργείου.

Θα ήμουν άδικος αν υποστήριζα ότι ο περιορισμός της απευθείας τακτικής ενημέρωσης όλων των διαπιστευμένων δημοσιογράφων, αλλά και της πρόσβασής τους στην πληροφορία, είναι ιδέα της παρούσας ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος ή της παρούσας κυβέρνησης. Ομως, η απαξίωση της δημοσιογραφίας (η οποία δημοσιογραφία, είναι αλήθεια, μπορεί να γίνει δυσάρεστη για έναν πολιτικό) δεν προέρχεται μόνο από το κοινό, όπως συχνά μας καταλογίζεται, αλλά στη χώρα μας υποθάλπεται συχνά και από την πολιτεία. Υποθέτω πάντως ότι επίκειται μια συνέντευξη Τύπου: απολογιστική, ενόψει εκλογών…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT