Οι πύραυλοι του Ερντογάν και τα Bayraktar του Ράμα

Οι πύραυλοι του Ερντογάν και τα Bayraktar του Ράμα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραμονές της περιοδείας του Κυριάκου Μητσοτάκη (χθες) στα χωριά της ελληνικής μειονότητας στον αλβανικό Νότο, στα Τίρανα ο Ράμα υπέγραψε με την Τουρκία την αγορά οπλισμένων drones, των γνωστών Bayraktar.

Και να θέλει, ουδείς μπορεί να μην αναρωτηθεί για τους λόγους που ώθησαν τον Αλβανό ηγέτη, μερικές ώρες προτού συναντήσει τον Ελληνα ομόλογό του στη Δερβιτσάνη, να σπεύσει να (του) υπενθυμίσει τους ισχυρούς δεσμούς του με τον Τούρκο ηγέτη, ο οποίος απειλεί να βομβαρδίσει με πυραύλους την Αθήνα.

Προφανώς και η Αλβανία ως χώρα ανεξάρτητη έχει δικαίωμα να εξοπλίζεται για να προστατεύει την εδαφική της κυριαρχία και τους πολίτες της.

Εν προκειμένω όμως από ποιον απειλείται ο Ράμα και αγοράζει επιθετικά όπλα, όταν ο εναέριος χώρος της Αλβανίας προστατεύεται από το ΝΑΤΟ με πολεμικά αεροσκάφη F-16 δύο «στρατηγικών» συμμάχων του, της Ελλάδας και της Ιταλίας, που φρουρούν συναινέσει της κυβέρνησής του τους αλβανικούς αιθέρες;

Προς τι τότε η σπουδή να εφοδιαστεί τουρκικά drones, την ώρα που η Αλβανία εξαιτίας αδυσώπητης φτώχειας στεγνώνει λόγω εκπατρισμού της νεολαίας της, που φυσικά δεν μεταναστεύει στην Τουρκία του «αδελφού Ταγίπ», αλλά στην κακή Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη; Για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και για τα καιρικά φαινόμενα ήταν η εξήγηση που επικαλέστηκε. Αστεία πράγματα, για αφελείς. Την εγκληματικότητα και τη διαφθορά, τις μίζες και τα ναρκωτικά ξέρει πού θα τα βρει: ανθούν στον «μπαχτσέ» της εξουσίας του, πνίγουν το κράτος και τις δομές του, την ίδια την κοινωνία, δημιουργώντας κάκιστη αλλά και άδικη για τους εργατικότατους και τίμιους Αλβανούς πολίτες εικόνα διεθνώς. Γνωρίζει ότι δεν πατάσσονται τα… χασίσια και η ηρωίνη με drones και βόμβες από αέρος, ούτε το «μαύρο» χρήμα. Ευρωπαίοι και Αμερικανοί του έχουν υποδείξει τους τρόπους και τον πιέζουν να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για να τα ξεριζώσει.

Ο μόνος που έχει συμφέρον να εξοπλίζεται η Αλβανία είναι ο Ερντογάν, που τη θέλει σε ρόλο ισλαμικού προτεκτοράτου, τουρκικού πολιορκητικού κριού που θα πιέζει για λογαριασμό του την Ελλάδα και ως προγεφύρωμα των αναθεωρητικών του σχεδιασμών στη Βαλκανική. Και καθώς φαίνεται έχει βρει στο πρόσωπο του Ράμα τον «χρήσιμο…».

Δεν καταλαβαίνει(;) όμως κάτι. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μονίμως ο «βάτραχος» που τον κουβαλάει στους ώμους του προς την Ευρώπη και εκείνος σε ρόλο καβαλάρη σκορπιού θα της μπήζει το κεντρί του. Και ίσως αυτό πρέπει κάποιος να του το καταστήσει απολύτως σαφές. Το παραμύθι ότι η Ευρώπη τον έχει (μόνο αυτόν) ανάγκη δεν πουλάει πια στις Βρυξέλλες…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή