Ενα βιβλίο, μια ηρωίδα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις ολοκλήρωσα την ανάγνωση του βιβλίου του Στέλιου Περράκη «Η απίθανη ηρωίδα» (εκδ. Επίκεντρο, 2022), που πραγματεύεται τη ζωή και την αντιστασιακή δράση της Λέλας Καραγιάννη. Το βιβλίο προλογίζει ο Τζων Ιατρίδης. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου δεν αναδεικνύεται μόνον το έργο της ηρωίδας. Αναδεικνύονται και οι εκατοντάδες μικροί ήρωες της αντίστασης μέσα στον αστικό ιστό της Αθήνας. Ονόματα που η συντριπτική πλειοψηφία των φιλιστόρων δεν τα έχει ακούσει. Ποιος γνωρίζει τον Αδάμ, τον Βαλασάκη, τον Ρηγόπουλο, τον Παλιατσέα, τον Σπυράτο και τη Μάρτζορι; Ποιος γνωρίζει πως κάποιοι Αθηναίοι πολίτες της καθημερινότητας είχαν και μια άλλη κρυφή δραστηριότητα κάτω από τη μύτη του κατακτητή και των συνεργατών του και κάτω από τη διαρκή απειλή της προδοσίας;

Το βιβλίο του Στέλιου Περράκη μας δίνει πληροφορίες για τη δράση των βρετανικών υπηρεσιών κατασκοπείας, με τις εσωτερικές αντιφάσεις των διαφόρων κλάδων τους, για τις σχέσεις τους με τις αστικές αντιστασιακές οργανώσεις, για τις επιτυχημένες και τις αποτυχημένες επιχειρήσεις τους. Oποιος διαβάσει αυτό το βιβλίο και το εμβληματικό έργο του αείμνηστου Πέτρου Μακρή-Στάικου «O Aγγλος πρόξενος» (εκδ. Ωκεανίδα, 2011) έχει μια σφαιρική εικόνα για τις δράσεις των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών στην κατεχόμενη Ελλάδα.

Ο συγγραφέας, με σχολαστική μελέτη μαρτυριών, διασταύρωση γεγονότων και πλούσια βιβλιογραφία, εξηγεί γιατί μια μεσόκοπη, μεσοαστή κυρία εγκαταλείπει την ιδιαίτερα άνετη ζωή της για να ριχτεί στην αντιστασιακή περιπέτεια. Μια γυναίκα που είχε μια ανοικτή αγκαλιά για τα παιδιά της, για τους φίλους της, είχε τελικά μια μεγάλη αγκαλιά και για την πατρίδα της. Χωρίς καμιά εκπαίδευση από τις βρετανικές υπηρεσίες ξεκίνησε τη δράση της περιθάλποντας και φυγαδεύοντας πάνω από εκατό Βρετανούς στρατιώτες, στη συνέχεια μετείχε στη συλλογή πολύτιμων πληροφοριών για τους συμμάχους και βοήθησε τους σαμποτέρ στο έργο τους. Γι’ αυτή την τριπλή δράση της, όπως γράφει ο συγγραφέας, «ήρθε σε επαφή με ανθρώπους που απείχαν παρασάγγας από τα δικά της ιδεώδη», καθώς ήταν ήρωες και απατεώνες μαζί.

Η τελική κατάληξη αυτής της ηρωικής πορείας ήταν το εκτελεστικό απόσπασμα για τη «μάνα Καραγιάννη», όπως την αποκαλούσαν οι Βρετανοί φυγάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή