Οι ικανοί, οι ηθικοί και οι κάλπες

Οι ικανοί, οι ηθικοί και οι κάλπες

2' 9" χρόνος ανάγνωσης

Καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές, οι συζητήσεις και αντιπαραθέσεις εστιάζουν στο ιδεολογικό υπόβαθρο των κομμάτων και στην πολιτική που υπόσχονται να εφαρμόσουν.

Οι ερωτώμενοι στις δημοσκοπήσεις απαντούν ποιο κόμμα θα ψηφίσουν και οι αναλύσεις πολιτικών και δημοσιογράφων εξαντλούνται στο ποια κυβέρνηση μπορεί να προκύψει, εάν αυτή θα είναι αυτοδύναμη ή προϊόν συνεργασίας, ποιες παρατάξεις θα μπορούσαν να συνεργαστούν και σε ποια βάση.

Από τον προεκλογικό προβληματισμό απουσιάζει, δυστυχώς, μια σημαντική παράμετρος που υπερβαίνει κόμματα και ιδεολογίες: η ποιότητα των ανθρώπων που θα εκλεγούν μέλη του Κοινοβουλίου.

Η συμπεριφορά των βουλευτών πρέπει να είναι τέτοια που να συμβάλει στην εξύψωση του πολιτικού επιπέδου, όχι στην απαξίωσή του.

Οι «κόντρες» γίνονται όλο και πιο σκληρές, το τοξικό κλίμα επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο.

Οι ψηφοφόροι έχουν τις θέσεις τους και τις προτιμήσεις τους. Το πολιτικό διακύβευμα είναι ποιο κόμμα θα επικρατήσει και κατά πόσον η όποια κυβέρνηση προκύψει θα είναι αποτελεσματική.

Αλλά πριν φθάσουμε εκεί, καλό θα ήταν να δοθεί ανάλογη έμφαση, αν όχι μεγαλύτερη, στην ανάγκη να εκλεγούν οι καλύτεροι από το κάθε κόμμα: οι ικανοί, οι ηθικοί, αυτοί που διέπονται από αρχές και αξίες.

Οχι μόνο για να αναβαθμιστεί το Κοινοβούλιο και οι εργασίες του να χαρακτηρίζονται από ποιότητα, αλλά και για να επιτελείται περισσότερο και καλύτερο έργο από την κυβέρνηση και να υπάρχει πιο αποτελεσματικός έλεγχος από την αντιπολίτευση, προς όφελος της κοινωνίας.

Η αρχή αυτή ισχύει ανεξαρτήτως ιδεολογίας, όποιο κόμμα κι αν κερδίσει τις εκλογές. Η ποιότητα των πολιτικών διασφαλίζει και καλύτερη διακυβέρνηση, ανεξαρτήτως του ποιου κόμματος βρίσκεται στην εξουσία και ποιου στην αντιπολίτευση.

Οι ψηφοφόροι –δεξιοί, κεντρώοι, αριστεροί– μπορούν εύκολα να συμφωνήσουν στην ανάγκη αξιοκρατίας και επιλογής προσώπων που να αφουγκράζονται τις ανησυχίες της κοινωνίας και να προωθούν λύσεις χωρίς ιδιοτέλεια, με γνώμονα το ορθό και το δίκαιο.

Οι πολίτες προφανώς θα ψηφίσουν το κόμμα που τους εκφράζει, αλλά όχι στα τυφλά. Οχι υποψηφίους που κάποιοι τους είπαν να ψηφίσουν ή έχουν μεγαλύτερη προβολή, αλλά αυτούς που διακρίθηκαν σε ό,τι έκαναν στη ζωή τους, που έχουν επιτελέσει έργο όποτε βρέθηκαν σε θέσεις εξουσίας. Ανθρώπους που με την όλη συμπεριφορά τους στον δημόσιο βίο τιμούν, δεν προσβάλλουν, τα κόμματά τους.

Το πολιτικό ήθος θα έπρεπε να είναι το κορυφαίο χαρακτηριστικό γνώρισμα που η κοινωνία απαιτεί από τους πολιτικούς της.

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, οι ψηφοφόροι όλων των κομμάτων δεν πρέπει να παρασυρθούν από τις επικοινωνιακές φιέστες κάποιων. Αντίθετα, να αναζητήσουν την ουσία και να επιλέξουν υποψηφίους που χαρακτηρίζονται από ειλικρίνεια, συνέπεια και εντιμότητα, έτσι ώστε να χαράξουν με γνώμονα το εθνικό συμφέρον το μέλλον της χώρας, αλλά και να τους εκπροσωπήσουν, συχνά και εκτός Ελλάδας. Πολιτικούς, όχι κατώτερους των περιστάσεων. Δεν είναι δύσκολο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT