20 πράγματα που μπορεί να γίνουν μέχρι το 2030

20 πράγματα που μπορεί να γίνουν μέχρι το 2030

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φανταστείτε να καθόταν ένας αρθρογράφος της Καθημερινής το 2013 για να γράψει ένα άρθρο με τίτλο “20 πράγματα που μπορεί να γίνουν μέχρι το 2020”. Υπήρχε περίπτωση να είχε συμπεριλάβει στη λίστα το Brexit, το #metoo ή τον Τραμπ; Άλλα πράγματα θα έγραφε, σχετιζόμενα με ό,τι απασχολούσε τον κόσμο του 2013, εκτός τόπου και χρόνου σήμερα, για εμάς, που θα γελάγαμε και θα τον κοροϊδεύαμε. “Οι προβλέψεις είναι δύσκολο πράγμα, ειδικά όταν αφορούν το μέλλον”, λέει ένα παλιό Δανέζικο ρητό. Ειδικά στην εποχή μας είναι ανώφελο να προσπαθεί κανείς να προβλέψει τι θα γίνει στα σοβαρά. Πρόσφατα διάβασα μια έκθεση “forecasting” γραμμένη το 2005 που, ακολουθώντας τη μεθοδολογία του κλάδου, εξέταζε τις μεγάλες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία μέχρι το 2020. Ξέρετε ποια ήταν η μεγαλύτερη που επισήμαινε η έκθεση; Η αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε., που θα συνέβαινε το 2014. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που, λέει, θα αντιμετώπιζε η ελληνική οικονομία τη δεκαπενταετία 2005-2020.

Το να αποπειράται κανείς οποιασδήποτε μορφής προβλέψεις για το μέλλον είναι ένας ασφαλής τρόπος για να κλείσει προγραμματισμένο ραντεβού με τον εξευτελισμό, λοιπόν, αλλά εγώ νομίζω ότι είναι και κάτι άλλο: ενδιαφέρον θέμα συζήτησης. Άσκηση. Παιχνίδι. Τροφή για σκέψη και για κουβέντα. Ένα πείραμα. Οπότε ας το κάνουμε σήμερα εδώ. Παρακάτω θα σας απαριθμήσω 20 πράγματα που μπορεί, θεωρητικά, να συμβούν μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Κάποια μοιάζουν κραυγαλέα. Κάποια είναι αυτονόητοι, κοινοί μας εφιάλτες. Άλλα δεν τα σκέφτεται σχεδόν κανείς. Τα περισσότερα είναι αρνητικά σενάρια, επειδή κάποιες και κάποιοι έτσι είμαστε φτιαγμένοι: να περιμένουμε πάντα το χειρότερο. Η πιθανότητα να μην συμβούν καθόλου τα 19 από τα 20 δεν είναι μικρή. Κάποια, βεβαίως, είναι πολύ πιο πιθανά (όπως το νούμερο 6) και ένα είναι σχεδόν βέβαιο (το 20). Όλα, βεβαίως, αποτελούν περισσότερο αποτυπώσεις τάσεων, φόβων, διακυβευμάτων κι εκκρεμοτήτων του σήμερα, του 2023, παρά “προβλέψεις”, και ως τέτοια πρέπει να διαβάζονται. Οπότε αυτή είναι η μία χρησιμότητα αυτής της λίστας: να σκεφτούμε μαζί για λίγο τον κόσμο μας σήμερα και τις προκλήσεις που προδιαγράφονται για το μέλλον του, σαν διανοητική ή φιλοσοφική άσκηση. Και η άλλη χρησιμότητα; Κι αυτή πολύ σημαντική: αποθηκεύστε αυτό το άρθρο και κρατήστε το για να το δείχνετε στους φίλους σας και να γελάτε μαζί μου σε επτά χρόνια από τώρα. Ας τα δούμε, λοιπόν. Πράγματα που μπορεί να συμβούν μέχρι το 2030:

  1. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η μοναρχία θα πέσει.
  2. Θα υπάρξει σημαντική πρόοδος στην προσπάθεια για την επίτευξη λειτουργικής πυρηνικής σύντηξης για την παραγωγή καθαρής ενέργειας (χωρίς να επιτευχθεί πλήρως ο στόχος μέχρι το 2030, ωστόσο).
  3. Ο Ήλον Μασκ θα κατέβει υποψήφιος για πολιτικό αξίωμα στις ΗΠΑ.
  4. Θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός κοντά στην Αθήνα.
  5. Θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός στην Καλιφόρνια.
  6. Θα υπάρξει θεαματική πρόοδος στην καταπολέμηση κάποιων μορφών καρκίνου.
  7. Η Ρωσική Ομοσπονδία θα διαλυθεί.
  8. Θα συμβεί ένα μεγάλο διαστημικό ατύχημα, είτε από ανεξέλεγκτη πτώση αντικειμένου που βρίσκεται σε τροχιά, είτε σε διαστημική αποστολή.
  9. Θα ζήσουμε στην Ελλάδα τουλάχιστον μία δασική πυρκαγιά μεγαλύτερη από της Εύβοιας το 2021 (η μεγαλύτερη στην σύγχρονη ιστορία της χώρας ως τώρα).
  10. Οι μηχανές αναζήτησης που ξέρουμε θα ξεπεραστούν από ΑΙ εργαλεία τα οποία θα μας δίνουν, μεν, όλες τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε με αξεπέραστη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα, αλλά ταυτόχρονα θα κατασκευάζουν και ό,τι άλλο τους ζητάμε (κείμενα, βίντεο, εικόνες, προγράμματα, videogames, ακόμα και προϊόντα). Δεν θα είναι δωρεάν.
  11. Θα ξεκινήσει εμφύλια σύρραξη με τοπικές συγκρούσεις (τύπου Βόρειας Ιρλανδίας) στις ΗΠΑ.
  12. Θα ξεσπάσει πολεμική σύρραξη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία (δραματικά παρακινδυνευμένη και περιττή επέκταση πρόβλεψης: θα κρατήσει ελάχιστα, δεν θα “νικήσει” κανείς, αλλά κάπως πάλι εμείς θα βγούμε κερδισμένοι).
  13. Ο ηθοποιός Τομ Κρουζ θα πέσει θύμα σοβαρού ατυχήματος στα γυρίσματα ταινίας.
  14. Η Αλεξάντρια Οκάζιο Κορτές θα εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ.
  15. Η Σκοτία θα αποσχιστεί από το Ηνωμένο Βασίλειο.
  16. Θα συμβαίνουν σοβαρά εγκλήματα (στοχευμένες δολοφονίες, τρομοκρατικές επιθέσεις) με drones.
  17. Θα υπάρξει συμβάν ακραίων θερμοκρασιών υγρού βολβού σε χώρα των Τροπικών, με δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς (μην γκουγκλάρετε “wet bulb temperature” αν θέλετε να κοιμηθείτε απόψε).
  18. Τουλάχιστον μία χώρα της Ε.Ε. θα αποχωρήσει από την Ένωση. Όχι εμείς. Θα είναι θετική εξέλιξη για τις υπόλοιπες.
  19. Θα ξεκινήσει Παγκόσμιος Πόλεμος μετά την εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν.
  20. Μέσα στις τραγωδίες (όσες και όποιες από αυτές γίνουν, ή άλλες) θα διαβάζουμε άρθρα (κυρίως γραμμένα από ΑΙ, πια), θα πηγαίνουμε βόλτες με τις οικογένειές μας και -σχεδόν όλοι, σχεδόν σίγουρα, σχεδόν πάντα- θα καταφέρνουμε να βρίσκουμε χαρά και ευτυχία στην καθημερινότητα καθώς ο κόσμος γύρω μας (όπως αποτυπώνεται στις ειδήσεις) μοιάζει να καταρρέει. Και όμως, δεν θα καταρρέει. Σαν από θαύμα θα συνεχίζει, θα αντέχει, θα προοδεύει και θα εξελίσσεται. Όπως πάντα.

*Διόρθωση: Σε προηγούμενη εκδοχή του κειμένου αναφερόταν η πρόβλεψη ότι ο Ήλον Μασκ θα κατέβει υποψήφιος για την Προεδρία στις ΗΠΑ. Ως γεννηθείς στη Νότια Αφρική, δεν δικαιούται να διεκδικήσει αυτό το πολιτικό αξίωμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή