Η συγγνώμη και η εντιμότητα

Η συγγνώμη και η εντιμότητα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρωτοσέλιδο, όπως και το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» της Κυριακής, ήταν αποκαλυπτικό, καθώς από μια άλλη οπτική τεκμηρίωσε πώς στήθηκε η απάτη στη νησίδα του Εβρου με τη «νεκρή» Μαρία. Ηταν μια απάτη που λίγο έλειψε να προκαλέσει, μέσα στο καλοκαίρι, πρόσθετες εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Τα γεγονότα ξετυλίχθηκαν περί τα μέσα Αυγούστου και ο πρωθυπουργός στις 26 του ίδιου μήνα δήλωσε στη Βουλή: «Δεν γίνεται να υπάρχουν δυνάμεις σε αυτή τη χώρα που να σιγοντάρουν με ψέματα ότι η Ελλάδα άφησε ένα μωρό να πεθάνει και το βάφτισαν και Μαρία την ημέρα της Παναγίας. Ντροπή να λέγονται τέτοια πράγματα!».

Υστερα από λίγες ημέρες ο Αλ. Τσίπρας απάντησε στον πρωθυπουργό πως λέει «ψέματα ακόμη και για το νεκρό πεντάχρονο παιδί», υιοθετώντας πλήρως τις καταγγελίες των «ανθρωπιστών», των «δικαιωματιστών» και των πάσης φύσεως «ευαίσθητων» ψυχών που θεωρούν ότι τα σύνορα είναι μια τεχνητή κατασκευή η οποία χωρίζει τους ανθρώπους.

Φυσικά, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όφειλε να διασταυρώσει την πληροφορία και να μη βιαστεί να πάρει θέση. Δεν είναι ο Αλ. Τσίπρας ένας σχολιαστής των γεγονότων. Διεκδικεί την πρωθυπουργία. Με τις αποκαλύψεις που ξεκίνησαν με το άρτιο ρεπορτάζ της δημοσιογράφου κ. Βασιλικής Σιούτη και ολοκληρώθηκαν με το ρεπορτάζ του κ. Γιάννη Σουλιώτη στην «Καθημερινή», ο Αλ. Τσίπρας και όλοι όσοι επένδυσαν πολιτικά στον θάνατο της μικρής Μαρίας διαψεύστηκαν πανηγυρικά. Εκτέθηκαν, γιατί υποστήριζαν με πρωτοφανές πάθος μια οφθαλμοφανή απάτη.

Ως εκ τούτου το πιο τίμιο εκ μέρους τους θα ήταν μια συγγνώμη, καθώς το θέμα με δική τους υπαιτιότητα έλαβε διάσταση διεθνή, που τραυμάτιζε την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Φυσικά πρωτίστως αυτός που θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη θα ήταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και λόγω της θεσμικής θέσης του. Οχι μόνο δεν το έπραξε, αλλά η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε και τα ρέστα. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Δ. Τζανακόπουλος που δήλωσε πως «ο φράκτης παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα».

Δεν έχουν αντιληφθεί όλοι αυτοί πως η συγγνώμη, πέραν της ηθικής διάστασης που έχει, φανερώνει και μια πολιτική εντιμότητα και γενναιότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή