Η επίσκεψη Δένδια σε Ν. Αφρική, Μοζαμβίκη

Η επίσκεψη Δένδια σε Ν. Αφρική, Μοζαμβίκη

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέπτεται τη Νότιο Αφρική και αύριο τη Μοζαμβίκη, στο πλαίσιο ενός πολλά υποσχόμενου αλλά και πολύ καθυστερημένου ανοίγματος της Ελλάδας στην Αφρική. Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στη Μοζαμβίκη, ενώ παρόμοια επίσκεψη στη Ν. Αφρική έγινε πριν από 25 χρόνια. Οπως σημειώνει το υπουργείο, «πρόκειται για το έβδομο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών στην υποσαχάρια Αφρική, γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στην ενίσχυση των σχέσεων της χώρας μας με τη συγκεκριμένη περιοχή». Η πολιτική αυτή είναι χρήσιμη και μπορεί να αποδειχθεί πολυτιμότατη, καθώς η ευημερία, η υπόσταση, η επιρροή και τα συμφέροντα μιας χώρας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο παρούσα είναι –πόσο ορατή– σε περιοχές εκτός της άμεσης γειτονιάς της.

Ασφαλώς, τέτοιες επισκέψεις είναι σημαντικότατες για τους ομογενείς σε αυτές τις χώρες, που έχουν μάθει να μην περιμένουν πολλά από την Ελλάδα, όμως, διατηρούν πάντα την αγάπη και την υπερηφάνεια τους γι’ αυτήν. Είναι σημαντικότατες και στο διμερές επίπεδο, για την προώθηση εμπορικών δεσμών και επενδύσεων, αφού και οι δύο αφρικανικές χώρες είναι πλούσιες σε πρώτες ύλες και αγαθά. Υπάρχουν ευκαιρίες για στενότερες σχέσεις, πόσο μάλλον που υπάρχει και καλή διάθεση, καθώς οι Ελληνες δεν υπήρξαν αποικιοκρατική δύναμη και, στα χρόνια των απελευθερωτικών αγώνων και της ανεξαρτησίας, συνέβαλαν στην ανάπτυξη αυτών των χωρών.

Επίσης, η αναβάθμιση των σχέσεων και η ανάπτυξη διαύλων επι- κοινωνίας ενισχύουν τη θέση της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς.

Στη Ν. Αφρική, ο αείμνηστος Γιώργος Μπίζος και μερικοί άλλοι Ελληνες στήριξαν εμπράκτως τον αγώνα για ελευθερία, κάτι που εκτιμάται ιδιαιτέρως εκεί. Η Ελλάδα, λοιπόν, είναι γνωστή για τον πολιτισμό της, για τη στήριξη των Ελλήνων στον αγώνα εναντίον του απαρτχάιντ και για τη σημερινή συνεισφορά ομογενών στην οικονομία και στην κοινωνία αυτών των χωρών. Στη Μοζαμβίκη, οι λίγοι Ελληνες που ζούσαν εκεί (και οι ακόμη λιγότεροι που απέμειναν) συνέβαλαν ουσιαστικά στη βιομηχανία, στο εμπόριο και σε άλλους τομείς. Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία (με μητροπολίτη Ζάμπιας και τοποτηρητή Ιεράς Επισκοπής Μοζαμβίκης τον κ. Ιωάννη) ενισχύει τις σχέσεις εδώ και σε άλλες χώρες σε καθημερινή βάση.

Ομως, ίσως ακόμη πιο σημαντικός παράγοντας αυτών των επισκέψεων είναι ο πολιτικός. Η στήριξη της ομογένειας και η καλή σχέση με τις κυβερνήσεις αυτές ενισχύουν τον ρόλο που οι Ελληνες μπορούν να διαδραματίσουν εκεί, για το καλό και των δύο χωρών. Πόσο μάλλον που σε λίγες δεκαετίες η διείσδυση της Τουρκίας σε όλη την Αφρική είναι αξιοσημείωτη. Επίσης, η αναβάθμιση των σχέσεων και η ανάπτυξη διαύλων επικοινωνίας ενισχύουν τη θέση της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς, συμβάλλοντας στην προάσπιση των συμφερόντων και δικαιωμάτων της. Αρκεί να δείξει το ίδιο ενδιαφέρον για τα συμφέροντα και δικαιώματα και αυτών των χωρών. Και να υπάρξει η συνέπεια και η συνέχεια σε πρακτικό επίπεδο, που πάντα απουσίαζαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή