Η προστασία μαρτύρων

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν θεσµοί αναγκαίοι και απαραίτητοι που έχουν προσφέρει σημαντικά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά εδώ, για διάφορους λόγους, δεν έχουν προκόψει.

Η προστασία των μαρτύρων, που πρόσφατα ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα με τη σύλληψη του προστατευόμενου μάρτυρα με τον κωδικό «Μάξιμος Σαράφης», ο οποίος εξετάστηκε στο πλαίσιο των ερευνών για τις παράνομες πρακτικές της Novartis, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός θεσμού που από την αρχή στη χώρα μας κακοποιήθηκε.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει το ασύλληπτο γεγονός, όταν άρχισε η δίκη των τρομοκρατών της 17Ν, τότε που το δικαστήριο κάλεσε μέσα στο ακροατήριο τον προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική του ονομασία «Α1» και εκείνος απάντησε «παρών»!

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες και στην έρευνα για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής δεν αντιμετωπίστηκαν από τους εμπλεκομένους –αυτή τη φορά– με τον δέοντα τρόπο. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είχαν εμπλοκή στις εγκληματικές δράσεις της Χ.Α. και μίλησαν δημόσια για την ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων με σκοπό να τους «κάψουν» και να τους εκφοβίσουν.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι μάρτυρες που μπήκαν σε καθεστώς προστασίας για τη Χ.Α. δεν αποτέλεσαν τους βασικούς πυλώνες της κατηγορίας, αλλά συμπληρωματικά βοήθησαν τη Δικαιοσύνη να φθάσει εκεί που έφθασε.

Και αντί τα αρνητικά παραδείγματα στην εφαρμογή του θεσμού της προστασίας των μαρτύρων να γίνουν μάθημα, στις έρευνες για τις παράνομες πρακτικές της Novartis η κακομεταχείριση του θεσμού προσέλαβε διαστάσεις πρωτόγνωρες.

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες που κατήγγειλαν δέκα πολιτικούς, χωρίς στοιχεία, όπως αποδείχθηκε, ως δωρολήπτες από τη Novartis, ήταν τρεις. Σήμερα οι δύο έχουν «βγάλει» μόνοι τους την «κουκούλα», έχουν δηλαδή με δική τους ευθύνη αποκαλύψει την πραγματική τους ταυτότητα. Και οι δύο είναι κατηγορούμενοι. Ο ένας μάλιστα από αυτούς συνελήφθη τελευταία ως εγκέφαλος οργανωμένης εγκληματικής ομάδας που εξαπατούσε επιχειρηματίες και ήδη βρίσκεται στη φυλακή.

Η σύλληψη του μάρτυρα της Novartis για βαριά αδικήματα αύξησε τα ερωτήματα που είχαν ήδη διατυπωθεί σε όλους τους τόνους για τους πολιτικούς και δικαστικούς χειρισμούς κατά την έρευνα ενός μεγάλου σκανδάλου, όπως εκείνο της Novartis, καθώς η έρευνα για τις παράνομες πρακτικές του φαρμακευτικού κολοσσού χάθηκε στον δρόμο για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Μήπως τελικά οι χειρισμοί με τους προστατευόμενους μάρτυρες στη Novartis και τα παρατράγουδα που ακολούθησαν οδήγησαν στο ναδίρ την εφαρμογή του θεσμού της προστασίας των μαρτύρων στη χώρα μας; Mήπως πρωτίστως η Δικαιοσύνη οφείλει να βάλει μια τελεία στην κακομεταχείριση ενός τόσο αναγκαίου στις μέρες μας θεσμού, αναγκαίου για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος; Λέω, μήπως;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή