Τρεις βδομάδες προθεσμία

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο παραπάνω τίτλος ήταν ο τίτλος μιας ταινίας που είδα τις προάλλες σε συνδρομητικό κανάλι. Είμαι σίγουρος πως την ίδια ταινία θα είδε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έκανε τον τίτλο της πολιτική πράξη. Εδωσε τρεις βδομάδες προθεσμία στον πρωθυπουργό για να διενεργήσει εκλογές. Υπάρχει δε μια σειρά, επίσης σε συνδρομητικό κανάλι, που σπάει ρεκόρ τηλεθέασης με τίτλο «Χάος». Θα πρέπει να την παρακολούθησε και αυτή τη σειρά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί με την πολιτική του επιδιώκει να φέρει το χάος. Δεν μπορεί να δοθεί άλλη εξήγηση στο σκεπτικό με το οποίο αποφάσισε να μη συμμετέχουν οι βουλευτές του κόμματός του στις ψηφοφορίες στη Βουλή. Η τεκμηρίωση αυτής της θέσης υπονομεύει τον πυρήνα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, τη δεδηλωμένη. Οι κυβερνήσεις ασκούν εξουσία εφόσον διαθέτουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κάτι που η παρούσα κυβέρνηση μόλις προχθές απέδειξε πως διαθέτει. Προφανώς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και όχι μόνο –γιατί υπέστη κατά τη συζήτηση και μια πολιτική ήττα– δεν άρεσε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ξεκινάει πορεία προς 10.000.000 Ελληνες. Περιφρόνησε μια θεσμική διαδικασία που ο ίδιος προκάλεσε –την πρόταση δυσπιστίας– και επέλεξε την εξωθεσμική λύση του πεζοδρομίου, επιβεβαιώνοντας τους συνεργάτες του οι οποίοι διαλαλούν πως το κόμμα τους δεν το βολεύει η κανονικότητα, οι ομαλές εξελίξεις.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βλέπει πως ο συσχετισμός δυνάμεων δεν ανατρέπεται, απεναντίας η λογική υποστηρίζει πως όσο θα πλησιάζουν οι εκλογές η διαφορά θα διευρύνεται, καθώς τα διλήμματα και οι συγκρίσεις θα προβάλλονται πιο έντονα. Συνεπώς, κάτι θα πρέπει να κάνει για να ανατρέψει τη δυσμενή γι’ αυτόν κατάσταση. Και κάνει το μόνο που γνωρίζει να κάνει. Προσπαθεί να φέρει την αναταραχή, την πόλωση και τον διχασμό, μήπως και κατορθώσει με αυτόν τον τρόπο να γυρίσει το παιχνίδι. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ένα στρατηγικό μειονέκτημα. Δεν έχει αφήγημα για τις δεύτερες εκλογές. Και επιδιώκει, δυναμιτίζοντας το προεκλογικό κλίμα και υπονομεύοντας το κύρος των πρώτων εκλογών, να δημιουργήσει το αφήγημα που του λείπει για τις δεύτερες.

Κάπως το είχε πει ο Μάο: «Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή