Ποιος το φόρεσε χειρότερα; (To Σύνταγμα…)

Ποιος το φόρεσε χειρότερα; (To Σύνταγμα…)

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κήρυξη λευκής κοινοβουλευτικής απεργίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον η ύστατη περιφρόνηση του πολιτεύματος, των θεσμών και της λαϊκής εντολής, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η διαρκής επίκληση της εκτροπής επίσης απηχεί μια διασταλτική ερμηνεία της έννοιας «εκτροπή». Μπορεί το ζήτημα της παράνομης άρσης του απορρήτου να είναι μείζον, οι κυβερνητικοί χειρισμοί τραγικοί κι ενοχικοί, αλλά πάλι άμεσος κίνδυνος κατάλυσης της δημοκρατίας δεν υπάρχει. Θεμιτές είναι η κριτική, οι πιέσεις, η ενημέρωση της κοινής γνώμης. Αθέμιτη, η υπονόμευση της ομαλής λειτουργίας της Βουλής.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει πλέον σε καμία ψηφοφορία, επειδή θεωρεί την τρέχουσα Βουλή απονομιμοποιημένη. Μπράβο για τη φαεινή ιδέα… «τους έκανε τη μούρη κρέας», της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Ετσι θα περάσει ανενόχλητη όσα νομοσχέδια θέλει η πλειοψηφία και ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκχωρείται αυτομάτως στο τρίτο κόμμα, το οποίο χρειαζόταν επειγόντως μια τονωτική ένεση μετά τις μαζικές αποχωρήσεις στελεχών.

Φυσικά η κυβέρνηση άδραξε την ευκαιρία και έκανε ρελάνς: με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν συνέκρινε ο κ. Τσίπρας τον πρωθυπουργό, «Τραμπ α λα γκρέκα» βάφτισε τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Το καλοκαίρι του 2019 θύμισε ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν η Ν.Δ. απείχε από την ψήφιση του ποινικού κώδικα, την πάνω και κάτω πλατεία Συντάγματος και τις απειλές για εισβολή στη Βουλή πριν από δέκα και πλέον χρόνια ανακάλεσε ο πρωθυπουργός. Την εκχώρηση άδειας στη Χρυσή Αυγή να πραγματοποιήσει διαδήλωση στηλίτευσε ανακοίνωση του αριστερού κόμματος, για αντικοινοβουλευτισμό κι ολοκληρωτισμό εγκαλείται ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Το Ζάππειο ανέκαθεν υπήρξε δυσοίωνο εφαλτήριο για ανένδοτους αγώνες.

Αν με αυτήν την κίνηση ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να δείξει ότι η κυβέρνηση είναι αντιδημοκρατική και αδιάφορη για το Σύνταγμα, τότε πέτυχε να πλειοδοτήσει σε αντιθεσμική συμπεριφορά. Το επιχείρημα «μα τα ίδια έκανε κι ο σημερινός πρωθυπουργός λίγο πριν από τις τελευταίες εκλογές» δεν τον ευνοεί. Γιατί το χρονικό διάστημα «λευκής απεργίας» εκ μέρους της Ν.Δ. το καλοκαίρι του 2019 ήταν πολύ μικρότερο. Συνεπώς στα αντισυνταγματικά καλλιστεία «ποιος το φόρεσε χειρότερα» ο ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί θριαμβευτικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή