Επίδομα «πρώτης γραμμής» για τους επιλέκτους

Επίδομα «πρώτης γραμμής» για τους επιλέκτους

3' 9" χρόνος ανάγνωσης

Με τους δύο «Φαντομάδες», που έχασαν τη ζωή τους πριν από λίγα 24ωρα κοντά στην Ανδραβίδα κατά τη διάρκεια μιας επικίνδυνης εκπαιδευτικής άσκησης χαμηλής πτήσης, η Πολεμική Αεροπορία, η Αεροπορία Στρατού και Αεροπορία Ναυτικού μετράει πάνω από 50 νεκρούς τα τελευταία 30 χρόνια.

Μιλάμε για ξεχωριστούς ανθρώπους που κάθε μέρα παίζουν και μιλούν με τον Θεό και τον θάνατο. Οργώνουν με υπερηχητικές ταχύτητες τον ελληνικό εναέριο χώρο σε μία από τις πιο απαιτητικές δουλειές στον κόσμο. Απαιτεί φοβερή αυτοκυριαρχία, απόλυτη πειθαρχία και συγκέντρωση, τρομερή εκπαίδευση και άριστη φυσική κατάσταση.

Ενας λάθος χειρισμός, μια επιπόλαιη απόφαση, μία αφηρημάδα και δεν θα ξαναδείς ποτέ την οικογένειά σου. Δεν υπάρχουν επαγγέλματα που ένα λάθος δικό σου ή του αντιπάλου που καταδιώκεις να σε στέλνει στον άλλο κόσμο.

Ε λοιπόν, ξέρετε με πόσα χρήματα αμείβονται αυτοί οι υπεράνθρωποι χειριστές; Κατά μέσο όρο 1.500 ευρώ τον μήνα! Συν 1.000 ευρώ πτητικό επίδομα. Συνολικά 2.500 ευρώ δηλαδή για την πιο δύσκολη δουλειά στον κόσμο!

Σημειωτέον ότι για καθέναν από αυτούς τους χειριστές το ελληνικό κράτος έχει επενδύσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε εκπαίδευση και δαπάνες πτήσης, ενώ πετούν με πανάκριβα αεροσκάφη τελευταίας τεχνολογίας με τα πιο εξελιγμένα οπλικά συστήματα, που στοιχίζουν στον Ελληνα φορολογούμενο περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ το κομμάτι – 200 εκατομμύρια, αν πρόκειται για πολεμικά τέταρτης+ γενιάς, π.χ. Rafale (ή F-35 σύντομα).

Δεν είναι δυνατόν ο χειριστής μαχητικού, που παίζει τη ζωή του κορώνα-γράμματα κάθε μέρα πάνω από το Αιγαίο, να αμείβεται με περίπου 35.000 ευρώ ετησίως.

Και βέβαια δεν είναι μόνο οι πιλότοι. Το ίδιο αφορά και τον κυβερνήτη ή τους αξιωματικούς ενός υπερσύγχρονου πολεμικού πλοίου (φρεγάτες Belharra) ή ενός «αόρατου» υποβρυχίου (214) που μπορεί να κοστίζουν στο ελληνικό Δημόσιο 1 δισ. ευρώ το καθένα.

Ολοι αυτοί οι εξειδικευμένοι άνθρωποι που έχουν τον πόλεμο για επάγγελμα και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, με τον Τούρκο απέναντι να τους έχει στο στόχαστρο, είναι διαφορετικοί απ’ όλους εμάς. Είτε είναι ιπτάμενοι χειριστές είτε κομάντος των ειδικών δυνάμεων, είτε κυβερνήτες σε πολεμικά πλοία και υποβρύχια. Είναι ιδιαίτεροι, ξεχωριστοί άνθρωποι οι οποίοι θα έπρεπε να αμείβονται καλά ώστε να μην έχουν έγνοιες και πονοκεφάλους για οικονομικά θέματα που θα τους αποσπούν την προσοχή από το άκρως απαιτητικό έργο τους.

Οταν ο Αμερικανός χειριστής του F-16 έχει ετήσιες απολαβές πάνω από 100.000 δολάρια, ο Ισραηλινός, ο Ισπανός και ο Ιταλός γύρω στα 85.000 ευρώ και ο Βρετανός 65.000 λίρες, δεν είναι δυνατόν ο Ελληνας –που παίζει τη ζωή του κορώνα-γράμματα κάθε μέρα πάνω από το Αιγαίο– να αμείβεται με περίπου 35.000 ευρώ.

Το ίδιο ισχύει και για τον Ελληνα πεζοναύτη ή τον ΟΥΚά. Είναι ζήτημα αν όλοι αυτοί οι εκπαιδευμένοι πολεμιστές «πρώτης γραμμής» αθροίζουν τα 5.000 άτομα σε όλες τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Λιγότεροι δηλαδή από το 10% των μονίμων αξιωματικών των τριών όπλων.

Αυτοί, λοιπόν, οι 5.000 άνθρωποι της «πρώτης γραμμής» που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να βρεθούν αντιμέτωποι με τον εχθρό σε μία ελληνοτουρκική σύρραξη και χειρίζονται τα πανάκριβα οπλικά συστήματα της χώρας, θα έπρεπε να έχουν ειδική οικονομική μεταχείριση από το ελληνικό κράτος. Που δεν θα έχει καμία σχέση με τα χρήματα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, ή άλλα τεράστια κονδύλια των Ενόπλων Δυνάμεων που περνούν μέσα από την ελληνική γραφειοκρατία. Να πληρώνονται δηλαδή από ένα αυτόνομο κονδύλι που θα ονομάζεται «φόρος πρώτης γραμμής» και θα προβλέπει, π.χ., 1.000 ευρώ τον μήνα «μπόνους» ως κάποιου είδους πολεμική αποζημίωση για αυτούς τους 5.000 επίλεκτους. Πόσο θα στοίχιζε μια τέτοια αποζημίωση; Μα 5.000.000 ευρώ τον μήνα, 60.000.000 ευρώ τον χρόνο.

Λιγότερο δηλαδή από 10 ευρώ τον χρόνο για καθέναν από τους 6.500.000 Ελληνες φορολογούμενους. Δέκα ευρώ όλα κι όλα που θα τα πληρώνουν όλοι οι Ελληνες, φοροφυγάδες και μη, εφόσον έχουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου. Ακόμη δηλαδή και οι 660.000 πολίτες που δήλωσαν το 2022 μηδενικό εισόδημα. Είναι μια αρχή. Και μία επιβεβλημένη στήριξη γι’ αυτούς που στη ζωή τους όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT