Οι σεισμοί θα καθορίσουν εξελίξεις στην Τουρκία

Οι σεισμοί θα καθορίσουν εξελίξεις στην Τουρκία

2' 8" χρόνος ανάγνωσης

Φυσική καταστροφή του μεγέθους των σεισμών που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες στην κοινωνία και στην πολιτική, να ενισχύσει τη θέση του Ερντογάν ή να την υποσκάψει, να οδηγήσει σε μια πιο συνετή κυβερνητική πολιτική ή σε ακόμη μεγαλύτερο αυταρχισμό και συγκρούσεις. Τις επόμενες ημέρες, όσο αποσαφηνίζεται το κόστος της καταστροφής σε ζωές, περιουσίες και πολιτισμική κληρονομιά, θα φανεί και η αντίδραση του λαού και η ικανότητα της κυβέρνησης. Εάν φανεί ότι η κυβέρνηση φέρει ευθύνες για κατασκευαστικά λάθη σε κτίρια που έπεσαν, εάν η αντίδρασή της δεν είναι ικανοποιητική, μπορεί και οπαδοί του Ερντογάν να στραφούν εναντίον του. Εάν όμως ο αυταρχικός πατερναλισμός του αποδειχθεί χρήσιμος στο έργο της διάσωσης, στη διαχείριση του εθνικού πένθους, στο πρόγραμμα αποκατάστασης, τότε θα ενισχυθεί η θέση του, λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Οι εξελίξεις στο εσωτερικό θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό και τις σχέσεις της Τουρκίας με άλλες χώρες, θα κρίνουν εάν θα υπάρξει εκ νέου «διπλωματία των σεισμών» και αποκατάσταση σχέσεων. Πολλά εξαρτώνται από την αντίληψη που θα διαμορφώσουν οι Τούρκοι πολίτες για τον Ερντογάν τις επόμενες ημέρες και πώς αυτός θα κινηθεί.

Με το συγκεντρωτικό σύστημα που έχει στήσει ο Ερντογάν, διαθέτει όλα τα εφόδια του κράτους και του συστήματος προπαγάνδας του για να βγει ενισχυμένος. Ομως, θα επιλέξει τη στιγμή για να φανεί ενωτικός ή θα συνεχίσει να κατατάσσει τους συμπατριώτες του σε οπαδούς και εχθρούς; Το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 του είχε δώσει την ευκαιρία να βγει μπροστά ως προστάτης της δημοκρατίας, αγκαλιάζοντας τους οπαδούς του και τους υποστηρικτές της φιλελεύθερης δημοκρατίας που κι αυτοί αντιστάθηκαν στους πραξικοπηματίες. Ο Ερντογάν, όμως, άδραξε την ευκαιρία να πατάξει τους αντιπάλους (πραγματικούς ή και μόνο ιδεολογικούς) και να εδραιώσει το αυταρχικό καθεστώς του. Τώρα είναι πολύ πιθανό να κυριαρχήσει πάλι η διχαστική αντίληψη. Η αντιπολίτευση δεν διαθέτει τα εφόδια του Ερντογάν, μπορεί όμως να καρπωθεί το αποτέλεσμα των λαθών του, καθώς το σύστημα που αυτός έστησε του παρέχει όλη την εξουσία αλλά και όλη την ευθύνη για το τι συμβαίνει στη χώρα. Οσο οι θεσμοί και η προπαγάνδα παραμένουν υπό τον έλεγχό του, ο αυταρχισμός του ενισχύεται. Εάν όμως ο λαός αρχίσει να βλέπει αλλιώς τα πράγματα, τότε αυτός θα πληρώσει το τίμημα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος ωφελήθηκε παλιότερα από τέτοια εξέλιξη. Ο μεγάλος σεισμός που έπληξε τη ΒΔ Τουρκία το 1999 κλόνισε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κοσμικό βαθύ κράτος (στρατού και κρατικών θεσμών) που τότε ήλεγχε τα πάντα. Αυτό συνέβαλε στην εκλογή του κόμματος του Ερντογάν, παρά τις ισλαμικές καταβολές του – ή λόγω αυτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT