Οι τρομοκρατημένοι «τρομοκράτες»

1' 53" χρόνος ανάγνωσης

Υπάρχει ένα παλιό τσιτάτο του Γεωργίου Παπανδρέου, από αυτά που μεταλλάσσονται στον χρόνο και εκφέρονται ακόμη και όταν οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές. «Τρομοκρατούμε τους τρομοκράτες», είχε πει ο Γέρος της Δημοκρατίας, τη δεκαετία του ’60, σε ένα μετεμφυλιακό κράτος που δίωκε αριστερούς και «συνοδοιπόρους», ενώ το παρακράτος είχε φτάσει μέχρι τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη.

Είναι μια φράση που ακρίτως υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Να τρομοκρατήσουμε τους τρομοκράτες», έλεγε ο κ. Αλέξης Τσίπρας (27.6.2011) και αυτό περιέφεραν τα διάφορα τρολ της Προόδου στα κοινωνικά δίκτυα. Ετσι, πέρα από τις απίστευτες λεκτικές επιθέσεις στα κοινωνικά δίκτυα, ομάδες «αντιτρομοκρατών» με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ είχαν αναλάβει φυσικές επιθέσεις κατά βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όπου κι αν οι τελευταίοι πήγαιναν να μιλήσουν. «Δεν θα τολμάτε να βγαίνετε από τα σπίτια σας», είχε πει στον κ. Γιώργο Παπανδρέου και στους υπουργούς του ο κ. Αλέξης Τσίπρας.

Η «τρομοκράτηση των τρομοκρατών» είχε τεράστια επιτυχία. Πολλοί από εκείνους που είχαν τότε τρομοκρατηθεί, ακούνε σήμερα ΣΥΡΙΖΑ και τρέχουν μακριά. Πανεπιστημιακοί, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, όλοι όσοι είχαν μπει στο στόχαστρο της βρώμικης καμπάνιας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, προτιμούν να αγκυλωθούν σε μια –όχι και τόσο επιτυχημένη σε θέματα δικαιωμάτων– κυβέρνηση παρά «να έρθουν αυτοί». Οπως ορθώς παρατήρησε ο φίλος Ευτύχης Βαρδουλάκης, «οι ρίζες του «ΑΝΤΙ-ΣΥΡΙΖΑ ρεύματος» (που στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν παραδεχθεί ότι είχαν υποτιμήσει και είναι αμφίβολο αν έχουν επαρκώς αναλύσει) δεν εντοπίζονται στην πολιτική του μετά τον Σεπτέμβριο 2015, αλλά στα όσα είχαν προηγηθεί πριν από την άνοδό του στην κυβέρνηση και στο πρώτο εξάμηνο του 2015» («Καθημερινή», 5.2.2023).

Δεν είναι μόνον η εκτίμηση της εκπροσώπου Τύπου κ. Πόπης Τσαπανίδου για τον «εκβιαζόμενο Νίκο Ανδρουλάκη», που θυμίζει τα παρατράγουδα του 2014, περί «εξαγορασμένων ψήφων» για την εκλογή του κ. Σταύρου Δήμα. Ούτε η αποχώρηση από τη Βουλή, που έφερε αμέσως στον νου την κοινοβουλευτική ομάδα να σηκώνει πανό στο προαύλιο της Βουλής «Καταστρέφετε τη χώρα, φύγετε τώρα» (7 Νοεμβρίου 2012, δηλαδή… τρεις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές). Ακόμη και η αποστροφή του κ. Τσίπρα στην Πάτρα (3.2.2023) «τρομοκρατούμε τους τρομοκράτες» φέρνει στον νου εκείνη τη θλιβερή περίοδο.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε ότι η «τρομοκράτηση» θα γίνει «με τον λόγο μας, με τα επιχειρήματά μας, με κάθε θεσμική δυνατότητα που έχουμε, με τη νηφαλιότητα, με την αποφασιστικότητα», αλλά ποιος τον ακούει; Η προηγούμενη επιτυχής τρομοκράτηση σκεπάζει τα πάντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT