Όταν ο γείτονας απλώνει το χέρι

2' 13" χρόνος ανάγνωσης

Ηταν αρκετό 1,5 λεπτό. Τόσο, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, κράτησε ο σεισμός που τα ξημερώματα της Δευτέρας ισοπέδωσε μεγάλο τμήμα της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Οι πληγές που άνοιξε ο κύριος σεισμός και η απειλή της ισχυρής μετασεισμικής δραστηριότητας για πολλούς μήνες αναμφίβολα διαμορφώνουν νέα δεδομένα. Ανατρέπουν σχεδιασμούς, αλλάζουν προτεραιότητες, αναδιαμορφώνουν πολιτικές. Για τη γειτονική χώρα τη Δευτέρα ξημέρωσε μια άλλη μέρα. Με τον πρωτόγνωρο σεισμό να έχει επιβάλει τη δική του πραγματικότητα. Οι χιλιάδες νεκροί, οι πολλοί περισσότεροι εγκλωβισμένοι, οι τραυματίες, οι ανέστιοι σε συνθήκες σκληρού χειμώνα, οι κατεστραμμένες υποδομές δεν αφήνουν περιθώρια για πολιτικούς σχεδιασμούς και προεκλογικούς τακτικισμούς στην τουρκική ηγεσία.

Οι εικόνες των ανδρών της ΕΜΑΚ, που παλεύουν με τον χρόνο για να βγάλουν ζωντανούς από τα ερείπια, είναι ένα ισχυρό μήνυμα για τη δύναμη της συνεργασίας ανάμεσα στους δύο λαούς.

Μπορεί να αποτελέσει η ανθρωπιστική καταστροφή στη γείτονα τη βαλβίδα αποσυμπίεσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Ηταν μεγάλη η ανησυχία μέχρι πριν από μερικές ημέρες για ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Αγκυρας, στο πλαίσιο μιας προεκλογικής πλειοδοσίας πατριωτισμού. Μπροστά σε μια τέτοια καταστροφή, όμως, πόσο μπορεί να σταθεί και να πείσει τους δοκιμαζόμενους πολίτες ένα προεκλογικό αφήγημα για εξωτερικές απειλές; Πόσο μπορεί να πείσει κάποιος για τις άγριες διαθέσεις των Ελλήνων, όταν είμαστε από τους πρώτους που προσέτρεξαν σε βοήθεια; Θα δούμε. Η Αθήνα έσπευσε να τείνει χείρα βοηθείας, άμεσα δήλωσε τη διάθεση συνδρομής. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε το αυτονόητο: «Είμαστε γείτονες και στις δύσκολες ώρες βοηθάμε ο ένας τον άλλο. Είναι ώρα να βάλουμε προσωρινά στην άκρη τις διαφορές μας και να αντιμετωπίσουμε μια επείγουσα κατάσταση». Οι εικόνες των ανδρών της ΕΜΑΚ, που παλεύουν με τον χρόνο για να βγάλουν ζωντανούς από τα ερείπια, είναι ένα ισχυρό μήνυμα για τη δύναμη της συνεργασίας ανάμεσα στους δύο λαούς. Η «διπλωματία των σεισμών» έχει αποδειχθεί πολύ ισχυρή και στο παρελθόν για την ομαλοποίηση των σχέσεων στον άξονα Αθήνας – Αγκυρας. Οπως έχει, επίσης, αποδειχθεί ότι οι καλές σχέσεις και η συνεργασία σε ζητήματα «χαμηλής πολιτικής», η οικονομική συνεργασία, η συνεργασία στον τουρισμό, στον πολιτισμό, διαμορφώνουν ένα πιο θετικό υπόβαθρο για να συζητηθούν τα κρίσιμα. Και, κυρίως, αποφορτίζουν το κλίμα ανάμεσα στους πολίτες των δύο χωρών κάνοντας πιο εύκολη τη δουλειά της διπλωματίας και της πολιτικής. Ενας σεισμός, μια φυσική καταστροφή, όσο μεγάλη κι αν είναι, δεν διορθώνει αυτόματα όλα τα άσχημα, ούτε είναι ο διακόπτης πλήρους εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων. Μπορεί, ωστόσο, να λειτουργήσει σαν καταλύτης για να φανούν στην πράξη οι πραγματικές διαθέσεις της μιας πλευράς έναντι της άλλης και, αναμφίβολα, μπορεί να αποσυμπιέσει τη συσσωρευμένη ένταση στα ελληνοτουρκικά, που είναι πηγή διαρκούς ανησυχίας για κάποιο λάθος, ατύχημα, προβοκάτσια ή εσκεμμένη ενέργεια, που θα οδηγήσει σε κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT