Αρπακτικά και θηράματα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δύο είδη ανθρώπων υπάρχουν μόνο: αυτοί που παίρνουν και αυτοί που τους τα παίρνουν. Αρπακτικά και θηράματα». Η φράση είναι από την κινηματογραφική ταινία «I care a lot» (Netflix). Η κεντρική ηρωίδα έχει στήσει μια κομπίνα, με ευρύτατη συνεργασία πολιτειακών παραγόντων και υπηρεσιών, εκμεταλλευόμενη μοναχικούς ηλικιωμένους, σε έναν πολυτελή οίκο ευγηρίας. Τι κάνει; Υφαρπάζει με τον πιο σκληρό και κυνικό τρόπο την κηδεμονία –και μαζί την περιουσία– από ευκατάστατους ανθρώπους με ενδείξεις άνοιας.

Πρόσφατα, ένα ακόμη «πόρισμα-σοκ» για γηροκομείο ήρθε στην επιφάνεια. Ο Συνήγορος του Πολίτη αποκάλυψε ότι σε μονάδα φροντίδας στον Κορυδαλλό είχε καταγραφεί σωρεία παραβάσεων – εκτός από άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Χωρίς άδεια λειτουργίας η μονάδα, με ιδιοκτήτη ο οποίος φέρεται να έχει επιβαρυμένο ποινικό μητρώο(!), 56 ανθρώπους εκτεθειμένους στον υποσιτισμό, στη βρώμα, στην, χωρίς κανένα πρόσχημα, αδιαφορία. Εδώ και δύο χρόνια η Περιφέρεια είχε διατάξει να σφραγιστεί η μονάδα και να μεταφερθούν οι περιθαλπόμενοι. Αποτέλεσμα: όχι μόνο δεν έκλεισε, αλλά συνέχισε να δέχεται και νέες εισαγωγές. Αιφνίδιες αυτοψίες διαπίστωναν εικόνες όπως αυτή: «Ηλικιωμένη δεμένη και ξαπλωμένη σε μαύρη σακούλα απορριμμάτων». Αλλά η γραφειοκρατία, και ό,τι βδελυρό ή «αρπακτικό» καλύπτεται από τους (και στους) μηχανισμούς της, πρόσφερε παρατάσεις σε ένα γηροκομείο που στερούσε αντί να προστατεύει τη ζωή των ανθρώπων του.

Ο Κορυδαλλός είναι το πιο πρόσφατο σε μια αλυσίδα παρόμοιων γεγονότων. Πριν από ένα χρόνο, είχε ξεσπάσει άλλο «μεγάλο σκάνδαλο» με γηροκομείο στα Χανιά, στο οποίο είχαν καταγραφεί 293 θάνατοι από το 2015 έως το 2021. Εκτός από τις ιδιοκτήτριες (μητέρα και κόρη) είχαν συλληφθεί και γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό. Κατηγορούνταν για θανάτους 30 ηλικιωμένων. Στους τροφίμους χορηγούνταν σε σταθερή βάση ισχυρά κατασταλτικά ψυχιατρικά φάρμακα για να τους συντηρούν(;) ληθαργικούς και καθηλωμένους.

Τι σχόλιο να προσθέσει κανείς στις περιγραφές; Μόνο να αναλογιστεί αν σε αυτήν την αδυσώπητη μάχη των γηρατειών, την οποία δίνεις «όταν είσαι πιο αδύναμος από ποτέ και πιο ανίκανος από ποτέ να ξαναμπείς στον αγώνα» (Φίλιπ Ροθ), υπάρχουν και φύλακες εκτός από αρπακτικά και θηράματα. Φύλακες-υπερασπιστές της συνείδησης, να την ενεργοποιούν όταν χάνεται, ώστε να υψώνονται αναχώματα στη ροή της αθλιότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή