Το «κουτσομπολίστικο» ρεπορτάζ

Το «κουτσομπολίστικο» ρεπορτάζ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν ελλιπές το «κουτσομπολίστικο» ρεπορτάζ για τη συνάντηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, που έγινε προ δύο μηνών σε σπίτι δημοσιογράφου επ’ ευκαιρία της ονομαστικής εορτής του τελευταίου. Δυστυχώς, οι συνάδελφοι δεν μας πληροφόρησαν για το μενού του «μυστικού μπουφέ».

Αναφερόμαστε σε «μυστικό μπουφέ» και όχι σε «μυστικό δείπνο», διότι στο γιορτάσι ήταν τριάντα με σαράντα άτομα. Συνάγεται ότι δεν μπορεί να κάθισαν σε τραπέζι, ώστε να συμπληρωθεί με ουσιώδεις λεπτομέρειες το «πολιτικό» ρεπορτάζ. Κάθισαν δίπλα ή απέναντι; Κοιτάχτηκαν ή έριξαν τα μάτια χαμηλά; Αυτά τα στοιχεία είναι πολύ σημαντικά για τις πολιτικές εξελίξεις και την ιστορία της χώρας γενικότερα. Επίσης, δεν μπορούμε να έχουμε το ακριβές μενού, ούτε τις ποσότητες που έφαγαν ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Τσίπρας. Υπάρχουν συναρπαστικές επιστημονικές μελέτες για τη σχέση διατροφής και εγκεφάλου. Κάποιες τροφές προκαλούν διπλή έκρηξη ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, η οποία με τη σειρά της προκαλεί μιαν αίσθηση αισιοδοξίας και αποφασιστικότητας. Συνεπώς, αν ξέραμε τι έφαγαν, θα είχαμε μια καλύτερη εικόνα για το πώς προχωράει η συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ. Προ δύο εβδομάδων (12.2.2023) γράφαμε για τις «φωτιές στο πολιτικό σκηνικό» που ανάβουν κάποια tweets, τους «σεισμούς και τους καταποντισμούς» που η τηλεοπτική δημοσιογραφία καλύπτει με περισσότερη σπουδή από τους πραγματικούς σεισμούς, σαν της Τουρκίας. Σημειώναμε ότι «ουδείς ασχολείται με όποια σοβαρά λένε οι πολιτικοί, όλοι επικεντρώνονται στα εξωφρενικά. (…) Ο δημόσιος διάλογος δεν επικεντρώνεται στα πραγματικά προβλήματα και διλήμματα της πολιτικής, δεν αναφέρεται στο κόστος και στο όφελος κάποιων μέτρων. Αντιθέτως, υποβαθμίζει τα σημαντικά προς όφελος των προσωπικών επιθέσεων» (12.2.2023).

Δυστυχώς, το φαινόμενο αυτό δεν περιορίζεται μόνο στην τηλεοπτική δημοσιογραφία, ούτε απαντά μόνο στις παραπολιτικές στήλες και στις χιουμοριστικές εκπομπές. Γίνεται κύριο θέμα στις εφημερίδες και γράφονται περισπούδαστες αναλύσεις με επωδό το «πού πάμε, ρε; Πού πάμε;».

Ολα τα παραπάνω υποδηλώνουν ένα από τα πολλά προβλήματα της δημοσιογραφίας και θα είχαν μόνο συντεχνιακό ή, έστω, εγκυκλοπαιδικό ενδιαφέρον, αν δεν υπήρχε προηγούμενο. Την επομένη της ομιλίας του κ. Κώστα Σημίτη στη Βουλή, ο οποίος προειδοποιούσε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση συζητούσε ότι «καλό θα ήταν να αναγκαστεί η Ελλάδα να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» (19.12.2008), το μόνο που αποκάλυψε το «κουτσομπολίστικο» ρεπορτάζ ήταν ότι ο κ. Σημίτης στην ομιλία του δεν ανέφερε ούτε μία φορά τη λέξη «ΠΑΣΟΚ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή