Υποψιαζόμαστε τι έρχεται;

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα αυτό που συζητούμε είναι το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και οι επικείμενες εκλογές. Δηλαδή ασχολούμαστε με την επόμενη μέρα. Ελάχιστοι ασχολούνται με τη μεθεπόμενη, αν και είναι γνωστά τα δεδομένα της και είναι γνωστές και οι αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει η νέα κυβέρνηση. Αποφάσεις με υψηλό δείκτη δυσκολίας. Γίνομαι πιο συγκεκριμένος.

Η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα κινηθεί μέσα σε ένα νέο περιβάλλον, οικονομικό και διεθνές, που αφορά δύο τομείς: την επαναφορά της δημοσιονομικής πειθαρχίας, την οποία είχαμε ξεχάσει και τις σχέσεις μας με την Τουρκία, μετά τις δικές της εκλογές.

Με την πανδημία και την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία υπήρξε μια αναγκαία χαλαρότητα στη δημοσιονομική πολιτική ολόκληρης της Ευρωζώνης. Ουδείς τολμούσε να μιλήσει για το έλλειμμα του προϋπολογισμού που παρουσίαζαν όλα τα κράτη και η δημοσιονομική πειθαρχία αποτελούσε έναν εφιάλτη που θέλαμε να ξεχάσουμε. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι φωνές που ζητούσαν ένα νέο Μάαστριχτ. Φαίνεται πως η λογική των οικονομικά «ενάρετων» κρατών του Βορρά επικράτησε και η Ευρωζώνη καλείται να επιστρέψει στα πρωτογενή πλεονάσματα από το επόμενο έτος. Δύσκολη κατάσταση για μια Ελλάδα που τα τελευταία χρόνια κινούνταν στους ρυθμούς των παροχών και των επιδομάτων.

Οι εκλογές στην Τουρκία, όποιον νικητή κι αν αναδείξουν, θα σημάνουν την επιστροφή αυτής της χώρας στην αγκαλιά της Δύσης. Οι ακροβασίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ακόμη κι αν αυτός κερδίσει τις εκλογές, έχουν τελειώσει για έναν απλό λόγο. Γιατί τα κεφάλαια που απαιτούνται για να ανοικοδομηθεί η κατεστραμμένη από τους σεισμούς περιοχή, μόνον η Δύση μπορεί να τα παράσχει. Είναι εύλογο, ο δανειστής να θέσει και πολιτικές προϋποθέσεις στον δανειζόμενο, όπως η επιστροφή του στο δυτικό στρατόπεδο. Τότε θα εμφανιστούν και οι γνώριμες υποδείξεις προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση να τα βρει με την Τουρκία, ώστε επιτέλους να αρχίσει η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Συμπερασματικά, η νέα κυβέρνηση είτε με μια ισχνή αυτοδυναμία είτε με έναν ετερόκλητο συνασπισμό θα πρέπει να λάβει δύσκολες και πολιτικά κοστοβόρες αποφάσεις. Θα αντέξει; Κι εμείς οι πολίτες έχουμε επίγνωση αυτών των προβλημάτων πριν από την κάλπη;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή