Και το «εθνικό θέμα»;

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν θνησιγενής η συνταγματική πρόβλεψη του 1975 ότι η Βουλή εκλέγεται για τέσσερα έτη, που αρχίζουν από την ημέρα των εκλογών (άρθρο 53). Δύο χρόνια μετά την ψήφιση του Συντάγματος, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έκανε πρόωρες εκλογές χρησιμοποιώντας ένα παραθυράκι. Το άρθρο 41 προβλέπει: «O Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Βουλή με πρόταση της κυβέρνησης που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης (…) προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας». Το 1977 ήταν «το Κυπριακό, η διένεξη με την Τουρκία και η ένταξη στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες».

Εκτοτε και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας των μηδενικών, το Κυπριακό ήταν το όχημα των πρόωρων εκλογών. Το 2007 έγιναν πρόωρες εκλογές γιατί η οικονομία πήγαινε καλά (βγήκαμε από το καθεστώς εποπτείας) και το 2009 γιατί η οικονομία πήγαινε χάλια.

Κατά τη χθεσινή ομιλία στο υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πρόωρες (συμφώνως με το γράμμα του Συντάγματος) εκλογές για τις 21 Μαΐου. Δεν ανέφερε, όμως, το «εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας» για το οποίο τις επισπεύδει, κατά δύο μήνες. Από μια άποψη είναι λογικό. Ως πότε θα κοροϊδευόμαστε; Οι σχέσεις με την Τουρκία είναι σε περίοδο μέλιτος, το Κυπριακό δεν πρόκειται να λυθεί, για την οικονομία δεν γεννάται λόγος… Επομένως, τι; Δεν γνωρίζουμε αν, έστω για τους τύπους, το ανακοίνωσε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά πρέπει κάπως να τηρηθεί η συνταγματική διαδικασία. Εστω να πει ότι η κυβέρνηση «συμπληρώνει έναν κύκλο 50 τακτικών συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου από το καλοκαίρι του 2019», και στις 51 καίγεται.

Με δεδομένο ότι μόνο τρεις από τις δεκαοκτώ κοινοβουλευτικές περιόδους έληξαν ακριβώς στην ώρα τους (κυβέρνηση Ν.Δ. 1977-1981, ΠΑΣΟΚ 1985-1989, ΠΑΣΟΚ 2000-2004) το ερώτημα δεν είναι γιατί γίνονται πρόωρες εκλογές. Αυτό έτσι κι αλλιώς απαντάται από τις κοινοβουλευτικές περιόδους που προαναφέραμε. Η μόνη περίπτωση να ολοκληρώσει την τετραετή θητεία της η Βουλή είναι όταν το κυβερνών κόμμα ξέρει ότι χάνει τις εκλογές. Το βασικό ερώτημα είναι: γιατί διατηρούμε συνταγματικές διατάξεις που η πολιτική ζωή τις οδήγησε σε αχρηστία; Για να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας; Για να δίνουν οι πολιτικοί το κακό παράδειγμα στους πολίτες σε ό,τι αφορά την τήρηση των νόμων; Ή για να έχουν περισσότερη ύλη Συνταγματικού Δικαίου οι φοιτητές της Νομικής;

Κάθε απάντηση δεκτή, αλλά να υπενθυμίσουμε ότι από το 1975 κάναμε τέσσερις συνταγματικές αναθεωρήσεις, ενώ σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «είναι στην πρόθεσή μου να εκκινήσουμε και πάλι τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης» («Πρωταγωνιστές», 21.3.2023).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT