Ποινικοποιημένη πρωταπριλιά

Ποινικοποιημένη πρωταπριλιά

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φυσικά και είναι ένοχος δια-σποράς ψευδών ειδήσεων ο κ. Ακης Τσελέντης. Ο σεισμολόγος δημοσίευσε στο Facebook τα εξής: «Πρόσφατες μετρήσεις που έγιναν από ομάδα Ιαπώνων ηφαιστειολόγων δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μετατοπισθεί όλο το μάγμα που ήταν κάτω από τη Σαντορίνη προς το ηφαίστειο Tripanteko στο Πινοκιστάν δημιουργώντας μια τεράστια χοάνη κάτω από τη Σαντορίνη. Αν συμβεί αυτό θα έχουμε την εισρόφηση των υδάτων του Αιγαίου το οποίο θα μεταβληθεί σε λιμνοθάλασσα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τουρισμό. Βέβαια αυτό έχει και τα καλά του γιατί σε πολλά νησιά πλέον θα μπορούμε να πηγαίνουμε οδικώς! Η πιθανότητα να συμβεί αυτό δεν είναι καθόλου αμελητέα και ξεπερνά το 30%» (1.4.2023).

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ηφαίστειο Tripanteko, ούτε χώρα Πινοκιστάν και η ανάρτηση έγινε την πρωταπριλιά δεν παίζουν κανένα ρόλο. Ο Ποινικός κώδικας, όπως δυστυχώς τον διαμόρφωσε αυτή η κυβέρνηση, δεν έχει χρονικούς περιορισμούς. Το άρθρο 191 προβλέπει ότι «όποιος δημόσια ή μέσω του Διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις, που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή…». Ούτε παίζει κάποιον ρόλο ότι το πρωταπριλιάτικο του κ. Τσελέντη εκ των πραγμάτων δεν προκάλεσε ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες. Αυτό που θα ελέγξει ο εισαγγελέας είναι αν τα πρωταπριλιάτικα αστεία «είναι ικανά να προκαλέσουν φόβο κι ανησυχία στους πολίτες».

Σε όλους τους πολίτες; Δεν διευκρινίζεται στον Ποινικό Κώδικα. Ακόμη κι αν υπάρχουν λίγοι πολίτες που θα πιστέψουν ότι στη Σαντορίνη ανοίχτηκε τρύπα που διαπερνά τη γη και θα μεταφέρει το Αιγαίο στο… Πινοκιστάν, το άρθρο 191 μπορεί να εφαρμοστεί.

Το 1938 ο Ορσον Γουέλς μετέδιδε ραδιοφωνικώς επί σχεδόν μία ώρα μια υποτιθέμενη εισβολή εξωγήινων στις ΗΠΑ. Προκλήθηκε πανικός διότι πολλοί Αμερικανοί πίστεψαν ότι όσα άκουγαν ήταν πραγματικά. Στην Ελλάδα του 2023 ο μεγάλος αυτός σκηνοθέτης μάλλον θα καταδικαζόταν σε ισόβια χωρίς αναστολή. Στις ΗΠΑ, όπου η εκπομπή μεταδόθηκε στις 30 Οκτωβρίου, δηλαδή δεν ήταν καν Πρωταπριλιά, ανεγέρθηκε μνημείο στο Van Nest Park, Grover’s Mill του Νιου Τζέρσεϊ, το σημείο όπου υποτίθεται ότι προσγειώθηκαν οι Αρειανοί.

Errata: Στα δρομολόγια της Hellenic Train το πρώτο που αναφέρεται (χωρίς να σημειωθεί από την εταιρεία) και αναφερθήκαμε χθες δεν αφορά τρένο αλλά λεωφορείο. Η διάρκεια του ταξιδιού σιδηροδρομικώς είναι 5 ώρες και 18 λεπτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή