Οι νέοι μετακλητοί του βασιλιά

Οι νέοι μετακλητοί του βασιλιά

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εβγαλε ειδήσεις από τον πρωθυπουργό η διαδικτυακή δημοσιογράφος (youtuber) Νεφέλη Μεγκ με τη ζωντανή και εναλλακτική συνέντευξή της (7.4.2023). Η πρώτη ήταν αυτό που επισήμανε το Kreport. Ο κ. Μητσοτάκης «άφησε να εννοηθεί ότι το τι θα κάνει με την (πρώτη) εντολή θα εξαρτηθεί από το ποσοστό της Ν.Δ. (πόσο κοντά ή μακριά θα είναι από την αυτοδυναμία) και των άλλων κομμάτων στις εκλογές της 21ης Μαΐου» (8.4.2023).

Ο πρωθυπουργός δήλωσε κατά του ενιαίου συντελεστή φορολογίας (flat tax) διότι «είναι μια έννοια που και στην οικονομική θεωρία είναι σχετικά ξεπερασμένη». Προανήγγειλε μείωση των συντελεστών φορολογίας. Σε σχετική ερώτηση απάντησε: «Να αφήσουμε και τίποτα για την προεκλογική περίοδο αυτή καθαυτή. Ακόμη δεν έχει ξεκινήσει». Ερωτηθείς για το φιάσκο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, αναφέρθηκε ότι «το μεν (νομοθετικό) πνεύμα πρόθυμον, η δε (κυβερνητική) σαρξ ασθενής»: «Ναι, μπορώ να σου πω και άλλους 300 που έχουν εφαρμοστεί: Νταντάδες της Γειτονιάς ή Προσωπικός Βοηθός. Είχαμε μιλήσει για το ζήτημα αυτό εδώ και χρόνια».

Μεγαλύτερη είδηση, όμως, που βγήκε από τη συνέντευξη ήταν η αμηχανία του κ. Μητσοτάκη σχετικώς με τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων της κυβέρνησης. Οταν ρωτήθηκε «γιατί αυξήθηκαν τόσο πολύ;» απάντησε πως «αυτό δεν είναι ακριβές (…) από πού το βρήκες το μητρώο; (…) δεν έχω τα στοιχεία εύκαιρα, αλλά φοβάμαι ότι εδώ για πρώτη φορά πιστεύω ότι αναπαράγεις κάποια fake news, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Το μητρώο στο οποίο αναφέρθηκε η youtuber είναι μια ξεχασμένη και εν πολλοίς απαξιωμένη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του κ. Γιώργου Παπανδρέου. Δι’ αυτής δημοσιοποιείται μηνιαίως ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων (apografi.gov.gr). Εκεί βλέπουμε ότι τον περασμένο Ιανουάριο οι μετακλητοί ήταν 3.347, όταν πολλοί από εμάς φωνασκούσαμε γοερώς ότι «όλες οι κυβερνήσεις του πρόσφατου παρελθόντος είχαν 1.800-1.900 μετακλητούς. Αυτή (των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) έχει και μια ιδιαίτερη αδυναμία στα δικά της παιδιά: τους έκανε 2.100, ζωή να ‘χουν» («Συμβασιούχοι που πληθύνονται», 21.2.2017).

Μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, είναι ότι, από την έκφραση και τη στάση του σώματός του, η άρνηση του κ. Μητσοτάκη ήταν μάλλον ειλικρινής. Φυσικά ο ίδιος δεν μπαίνει στο apografi.gov.gr για να δει τον αριθμό των μετακλητών, αλλά φαίνεται ότι και κανείς δεν τον ενημερώνει. Μπορεί, δηλαδή, η Νεφέλη Μεγκ να είναι εκείνο το μικρό παιδί στο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν «Τα καινούργια ρούχα του βασιλιά», με τους «Κυριακίστας» να προκαλούν μεγάλη ζημιά στον πρωθυπουργό αποθεώνοντας το αραχνοΰφαντο κυβερνητικό έργο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή