«Μάχη για την ψυχή της Αμερικής» Νο 2

2' 19" χρόνος ανάγνωσης

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε με ένα βίντεο ότι θα είναι ξανά υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών, θέτοντας παράλληλα και το δίλημμα των επόμενων εκλογών, που ολοένα περισσότερες πιθανότητες δείχνουν ότι θα είναι μεταξύ του ιδίου και του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Αν και επιβεβαίωσε επισήμως ότι θα διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία, ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν σκοπεύει να ξεκινήσει σύντομα την προεκλογική εκστρατεία του. Η ομάδα του όμως μπορεί να αρχίσει να χτίζει την επίσημη δομή της προεκλογικής του οργάνωσης και βεβαίως να ξεκινήσει τη χρηματοδότησή της.

Ως εν ενεργεία πρόεδρος και με βάση το ιστορικό προηγούμενο θεωρείται άλλωστε ο επικρατέστερος για το χρίσμα του κόμματός του, παρά το γεγονός ότι δεν απολαμβάνει υψηλή δημοφιλία, ή ότι το 51% των Δημοκρατικών θα προτιμούσε να μην είναι ξανά υποψήφιος. Οπως επισημαίνουν οι New York Times, με αυτή του την απόφαση ανατρέπει μια προηγούμενη προεκλογική υπόσχεσή του, ότι η προεδρία του θα ήταν «μια γέφυρα» προς τη νεότερη γενιά του Δημοκρατικού Κόμματος – υπονοώντας ότι δεν θα διεκδικούσε την επανεκλογή του.

Πλέον ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει ότι η μάχη για τη δημοκρατία ήταν μεν η βασική αποστολή της πρώτης τετραετίας του αλλά παραμένει ατελής, καθώς η υποψηφιότητα του Τραμπ θέτει σε κίνδυνο θεμελιώδεις αξίες και δικαιώματα στις ΗΠΑ. Με τον Τραμπ να έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του και να θεωρείται ο επικρατέστερος υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος παρά τις δικαστικές περιπέτειές του και τη συνεχιζόμενη διερεύνηση του ρόλου του στην εισβολή στο Καπιτώλιο από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Μπάιντεν επανέλαβε το δίλημμα των προηγούμενων εκλογών. Αυτό αντιπαραβάλλει τον ίδιο, ως εγγυητή της προσωπικής ελευθερίας και της δημοκρατικής ομαλότητας, με τους ακραίους που υποστηρίζει ότι έχουν επικρατήσει στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα – οι σύμβουλοί του θεωρούν ότι ακόμη και αν ο αντίπαλός του δεν είναι ο ίδιος ο Τραμπ, θα είναι κάποιος σαν τον κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ντε Σάντις, που υιοθετεί την ατζέντα του.

Οπως το έθεσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Μπάιντεν, «η μάχη για την ψυχή της Αμερικής συνεχίζεται». Το ατού που έχει έναντι πιθανών νεότερων υποψηφίων του είναι ότι έχει ήδη νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, και μάλιστα όταν εκείνος ήταν εν ενεργεία πρόεδρος. Αλλά αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για τους ψηφοφόρους. Ο ογδοντάχρονος Μπάιντεν είναι ήδη ο γηραιότερος πρόεδρος των ΗΠΑ και αν κερδίσει μια δεύτερη θητεία θα είναι 86 ετών στη λήξη της. Επιπλέον, ως εν ενεργεία πρόεδρος θα δυσκολευτεί να μεταδώσει το φιλόδοξο κλίμα της πρώτης του εκστρατείας και θα πρέπει να πείσει για την αξία των πεπραγμένων του. Οπως το έθεσε η πρώην εκπρόσωπος Τύπου, Τζεν Ψάκι, «όταν διεκδικείς την επανεκλογή σου, τότε είναι που σε βαθμολογεί για τις επιδόσεις σου ο αμερικανικός λαός».

* Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι Nonresident Senior Fellow στο Atlantic Council και ερευνήτρια εξωτερικού στο ΕΛΙΑΜΕΠ, Εδρα Θεοδώρου Κουλουμπή για τις Ελληνοαμερικανικές Σχέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT