Η κουλτούρα της κάθε μέρας

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τροχαία δυστυχήματα στην Αθήνα είναι καθρέφτης της στάθμης ενός πολιτισμού. Παντού συμβαίνουν, αλλά στην Ελλάδα πολλά τροχαία είναι αντανάκλαση μια ορισμένης κουλτούρας και μιας κοινής παραδοχής για κατάργηση των κανόνων. Αυτή η συζήτηση απουσιάζει από τον δημόσιο λόγο. Τις προάλλες ξεναγούσα στην Αθήνα δύο ζευγάρια Αμερικανών. Ηταν η πρώτη τους επίσκεψη στην Ελλάδα και μετά την πρωτεύουσα θα πήγαιναν στη Μύκονο. Είχαν ταξιδέψει ευρύτατα στην Ευρώπη και μου ανέφεραν σκόρπιες εντυπώσεις από την Πράγα, τη Βουδαπέστη και τη Λισσαβώνα.

Στη διάρκεια του περιπάτου μας, στο κέντρο της Αθήνας, αναγκαστήκαμε αρκετές φορές να ανακόψουμε τον βηματισμό μας για να περάσει μια μηχανή πάνω σε πεζοδρόμιο ή για να δώσουμε προτεραιότητα σε ταξί ή Ι.Χ. Παρακάμψαμε και ογκώδη αντικείμενα που είχαν παρατήσει ιδιώτες στο πεζοδρόμιο δίπλα σε κάδους ανακύκλωσης. Παρ’ όλα αυτά, άκουσα πως ήταν εντυπωσιασμένοι από την καθαριότητα στους δρόμους της Αθήνας, παρά τους τόσους τουρίστες. Το επόμενο θετικό που άκουσα ήταν σχόλιο για τη γαστρονομία.

Αλλά, παρότι ήταν ευγενείς, δεν μπορούσαν να μην εκφράσουν επανειλημμένως την απορία τους για την αναρχία στους δρόμους. Μηχανάκια εμφανίζονταν από παντού, αυτοκίνητα έκλειναν διαβάσεις ή ανέβαιναν σε πεζοδρόμια, οι συνοδοιπόροι μου κοιτούσαν δύο και τρεις φορές αριστερά και δεξιά σε μια απλή διάβαση. Τους δικαιολόγησα. Ενα μηχανάκι μάς κόρναρε πάνω στο πεζοδρόμιο. Σε αντίθεση μ’ εμένα, δεν ήταν εξοικειωμένοι με το ζην επικινδύνως στην Αθήνα.

Με τα δικά τους μάτια, όπως και με τα μάτια οποιουδήποτε ζει σε χώρες όπου τηρείται ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, η Αθήνα είναι μια πόλη «περίεργη». Εχετε τόσο ωραία πόλη, μου είπαν, αλλά γιατί μουντζουρώνετε κάθε τοίχο; Γιατί υπάρχουν τόσα ερειπωμένα κτίρια στο κέντρο της πόλης; Γιατί δεν υπάρχουν νόμοι υπέρ των πεζών;

Αυτή η ιδιαίτερη «κουλτούρα», που λέει πως οι νόμοι καλώς υπάρχουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους τηρούμε, είναι διάχυτη στην ελληνική πρωτεύουσα. Σε αυτήν την προεκλογική περίοδο, θα περίμενε κανείς να έχει δοθεί περισσότερη έμφαση σε θέματα ποιότητας ζωής και καθημερινότητας. Είναι θέματα άμεσης προτεραιότητας και είναι και αυτά θέματα «εθνικά», που κοστίζουν σε ανθρώπινες ζωές, σε ψυχική ισορροπία, στο κύρος της χώρας και στην περηφάνια που έχουμε όλοι για την πατρίδα μας. Εχουμε μεγάλο δρόμο να διανύσουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή