Τα καλά της απλής αναλογικής

Τα καλά της απλής αναλογικής

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στην απλή αναλογική ότι, αν μη τι άλλο, προσφέρει πολλές εναλλακτικές προτάσεις στον ψηφοφόρο. Αρκεί να είναι άδολη, όπως η δική μας. Και οι εναλλακτικές προτάσεις τονώνουν τη σκέψη και οξύνουν την πολιτική εγρήγορση. Είναι αποτέλεσμα σκέψης και φαντασίας, ό,τι ακριβώς χρειάζεται η χώρα αυτή τη στιγμή. Ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησε όσο δεν πάει άλλο τις δυνατότητες της απλής αναλογικής. Κι ας τον μέμφονται οι αντίπαλοί του για την απλή αναλογική, κι ας τον κατηγορούν ότι την επέβαλε για να δημιουργήσει συνθήκες ακυβερνησίας. Τόσες ιδέες έριξε στον στίβο. Στην αρχή πρότεινε «κυβέρνηση ηττημένων». Δεν βρήκε την ανταπόκριση που περίμενε, όμως δεν πτοήθηκε. Εκπόνησε το σχέδιο της κυβέρνησης «προοδευτικής συνεργασίας».

Η πολιτική σκηνή βρίθει από προοδευτικές δυνάμεις οι οποίες όμως, όπως αποδείχθηκε, θέλουν να κρατήσουν την πρόοδο η καθεμιά για τον εαυτό της. Οπότε ο Τσίπρας, απολύτως λογικά, διατηρώντας την παροιμιώδη ψυχραιμία του ζήτησε την ανοχή τους για να μπορέσει, επιτέλους, να κάνει κυβέρνηση. Του γύρισαν την πλάτη οι αχάριστοι. Τι άλλο πια να κάνει ο άνθρωπος; Εβαλε στο τραπέζι μια πρόταση που, αν ήσαν κανονικοί άνθρωποι, δεν θα μπορούσαν να αρνηθούν.

Κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» με ειδικά δικαστήρια που θα ξηλώσουν όσα καλώδια του Predator δεν πρόλαβαν να βγάλουν από το Μαξίμου και θα επαναφέρουν στη χώρα τη δημοκρατική τάξη, η οποία ακόμη κι αν δεν έχει καταλυθεί, πρέπει επειγόντως να αποκατασταθεί. Σκεφθείτε μόνον ότι όλες αυτές οι εναλλακτικές προσφέρθηκαν εντελώς δωρεάν στο εκλογικό σώμα μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες.

Πολλοί ισχυρίζονται πως όλες αυτές τις ιδέες τις γεννάει το μυαλό ενός καταδίκου που προσπαθεί να βρει τρόπο να δραπετεύσει από το κελί στο οποίο ο ίδιος έκλεισε τον εαυτό του. Είναι και αυτό μια άποψη. Ομως γι’ αυτό δεν ευθύνεται η απλή αναλογική. Ευθύνονται οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες δεν του επιτρέπουν να υλοποιήσει τις ιδέες του. Κοινώς η ελληνική κοινωνία. Αναλογισθείτε μόνο πόσα άξια μυαλά έχει καταπιεί αυτή η άτιμη κοινωνία, που άλλους τους ανεβάζει και άλλους τους κατεβάζει – κατά τη λαϊκή θυμοσοφία. Και μιας που αναφέρομαι σε άξια μυαλά, να μην ξεχάσω να επισημάνω τον πλούτο του ανθρώπινου δυναμικού που ανέδειξε η απλή αναλογική. Αρκεί να ακούσετε τα δεκάλεπτα των κομμάτων.

Δεν χρειάζεται να τα ακούσετε όλα. Δυο-τρία φτάνουν για να καταλάβετε τι εννοώ. Αν και μου φαίνεται λίγο κουρασμένος ο κ. Τσίπρας, το πολυμήχανο μυαλό του δεν νομίζω ότι έχει στερέψει από ιδέες. Θα μπορούσε ας πούμε να ζητήσει από τον κ. Μητσοτάκη να τον αξιοποιήσει σε κάποια θέση. Του το χρωστάει ο Μητσοτάκης. Τόσες ιδέες κατέβασε το στιβαρό μυαλό του Τσίπρα για να τον βοηθήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή