Ενας φωτισμένος ιεράρχης

1' 59" χρόνος ανάγνωσης

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος υψώνει το φωτισμένο του ανάστημα κονιορτοποιώντας απερίσκεπτες γενικεύσεις και ισοπεδωτικά κλισέ περί «παπάδων» και άλλων τινών. Θα θυμάστε, ίσως, ότι σε εκείνες τις πρώτες πολύ σκοτεινές ημέρες της πανδημίας είχε βγει πρώτος απ’ όλους τους ιερωμένους και είχε κάνει έκκληση στο ποίμνιό του να περιορίσει την παρουσία του στους ναούς. «Φαίνεται περίεργο που σας ζητώ κάτι τέτοιο, όμως αυτό είναι το θέλημα του Θεού για το καλό όλων μας. Να μην έχετε ενδοιασμούς και ενοχές για την αποχή σας αυτή. Να εξασκήσετε την αγάπη σας προς τον Θεό και τους συνανθρώπους σας με θερμή προσευχή μπροστά στο προσωπικό σας προσκυνητάρι…».

Ενας φωτισμένος ιεράρχης-1Ηθελε τεράστιο ψυχικό σθένος για να πάρει ένας ιεράρχης μια τόσο ξεκάθαρη στάση, που ήταν θέμα χρόνου να αποδειχθεί απολύτως μειοψηφική στους κόλπους της Εκκλησίας. Αλλά φαίνεται να είναι τέτοια η πνευματική συγκρότηση αυτού του μειλίχιου και γνήσια προοδευτικού ανθρώπου, που μοιάζει φτιαγμένος για τα πραγματικά δύσκολα. Δεν θα πρέπει, λοιπόν, να μας ξαφνιάζει το αξιοθαύμαστο θάρρος του να εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία κάνει ευθέως λόγο για εργαλειοποίηση της θρησκευτικής ταυτότητας των πολιτών στη Θράκη από κέντρα και εξουσίες που έχουν στόχο τη χειραγώγηση των πολιτών στις εκλογές. Αναφέρει ως χαρακτηριστικά ανησυχητικές περιπτώσεις τις διεργασίες και τα αποτελέσματα στους κόλπους της μειονότητας στον νομό Ροδόπης, καθώς και την προκλητική παρέμβαση μοναστικών και παρεκκλησιαστικών οργανώσεων στην υποστήριξη συγκεκριμένων κομμάτων. «Ο αντιδημοκρατικός αυταρχισμός, ο ψηφοθηρικός κυνισμός και η εργαλειοποίηση του θρησκευτικού συναισθήματος, ως μέσα για την κατάκτηση αλλότριων στόχων, αποτελούν τεράστιες απειλές για το πολιτικό σύστημα και την κοινωνία των προσώπων», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος χωρίς να μασάει καθόλου τα λόγια του. Προφανώς, όσα παρακολουθεί να εξελίσσονται τους τελευταίους μήνες στην περιοχή του τον έχουν ανησυχήσει βαθύτατα, ενώ οι προσεκτικά διατυπωμένες επισημάνσεις του (σε συνδυασμό, βεβαίως, με τα εκλογικά αποτελέσματα στο μεγαλύτερο τμήμα της βόρειας Ελλάδας) μας δίνουν την αίσθηση ότι δεν μιλάει αποκλειστικά για τη Θράκη. Γιατί μπορεί η Νέα Δημοκρατία να πανηγυρίζει ότι «όλη η Ελλάδα έγινε μπλε», με την ιδιάζουσα εξαίρεση του νομού Ροδόπης, αλλά μια πιο προσεκτική ματιά στους περισσότερους νομούς της Μακεδονίας είναι αποκαλυπτική για όσα επισημαίνει ο φωτισμένος ιεράρχης. «Η συγκεκριμένη επικίνδυνη πρακτική, η οποία, σε μια πολιτική διαδικασία, προτάσσει το θρησκευτικό συναίσθημα έναντι της πολιτικά ιδεολογικής οικειότητος, δημιουργεί τις προϋποθέσεις ανατροφής φονταμενταλιστών και φανατικών ή υπάκουων πολιτικών στελεχών», τονίζει με παρρησία. Ας ελπίσουμε ότι η Αθήνα ακούει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT