To τρίγωνο των Βαλκανίων και η «φωλιά του δράκου»

To τρίγωνο των Βαλκανίων και η «φωλιά του δράκου»

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα βίαια επεισόδια στο βόρειο Κόσοβο ήρθαν να μας υπενθυμίσουν ότι η επικίνδυνη αυτή πληγή στην καρδιά των Βαλκανίων δεν θα επουλωθεί εύκολα.

Παρά τις προσπάθειες και τις ασφυκτικές πιέσεις του δυτικού παράγοντα (Ε.Ε., ΗΠΑ), ο δρόμος της εξομάλυνσης των σχέσεων Σέρβων και Αλβανών προβλέπεται μακρύς και με περιοδικές εθνικιστικές εκρήξεις.

Τις δύο πλευρές χωρίζουν ποτάμια αίματος και αβυσσαλέο μίσος, που μεταφέρεται από γενεά σε γενεά τροφοδοτούμενο από συγκρούσεις, όπως αυτές που βιώνει η επίδικη περιοχή τούτες τις ώρες.

Οι εν εξελίξει συγκρούσεις στον σερβοκρατούμενο κοσοβαρικό βορρά έδειξαν να ανησυχούν τους μεγάλους γεωπολιτικούς παίκτες στην περιοχή, όπως ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία, που παραδοσιακά διατηρούν στη ΝΑ Ευρώπη ισχυρά συμφέροντα και έσπευσαν να προλάβουν τα χειρότερα – ο καθένας για τους δικούς του λόγους.

Η γεωπολιτικά εκρηκτική ατμόσφαιρα με αφορμή την ουκρανική κρίση, δεν επιτρέπει την ανάφλεξη της συσσωρευμένης εύφλεκτης ύλης στο τρίγωνο Κοσόβου – Σερβίας – Βοσνίας, γιατί όλοι φοβούνται πως μπορεί να οδηγήσει σε γενικότερη σύρραξη.

Τούτη τη φορά –και ας το κρατήσουμε αυτό– οι βιαιότητες στο Κόσοβο έβαλαν γερά στο πολιτικό παιχνίδι και τον κινεζικό παράγοντα. Εως τώρα το Πεκίνο κρατούσε στο Κοσοβαρικό σχετικά χαμηλούς τόνους, τασσόμενο για «λόγους αρχής» υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας και απέχοντας από κρίσιμες ψηφοφορίες στον ΟΗΕ και άλλα διεθνή φόρα.

Τι συνέβη λοιπόν και οι Κινέζοι ανέβηκαν τώρα στα κάγκελα για το Κόσοβο, αυτή την κουκκίδα γης που απέχει από τη χώρα τους χιλιάδες χιλιόμετρα;

Οσοι παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις δεν εξεπλάγησαν.

Η περιοχή αποτελεί νευραλγικό κομμάτι στη διαδρομή μεταφοράς κινεζικών φορτίων από το λιμάνι του Πειραιά προς τις αγορές της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Σ’ αυτόν τον διάδρομο οι Κινέζοι, εκτός από τη χρήση «τράνζιτ», έχουν επενδύσει σε στρατηγικές υποδομές σε Σερβία, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, με ληστρικούς βεβαίως όρους και φυσικά πωλούν όπλα στο Βελιγράδι.

Οποιαδήποτε αναταραχή, λοιπόν, πολύ περισσότερο αν αυτή ξεφύγει και εξελιχθεί σε πολεμική σύγκρουση, θα πλήξει καίρια τα συμφέροντά τους και έτσι σπεύδουν να υψώσουν ασπίδα προστασίας γύρω από τη «φωλιά του κινεζικού δράκου», όπως αποκαλούνται τα Δυτικά Βαλκάνια. Υπάρχουν όμως και γεωπολιτικοί λόγοι, που έχουν να κάνουν με την Ταϊβάν, την οποία η Κίνα δεν έπαψε να θεωρεί έδαφος δικό της, όπως ακριβώς θεωρεί και το Βελιγράδι το Κόσοβο. Αν, επομένως, η διεθνής κοινότητα αποδεχθεί και de jure την ολοκληρωτική απόσχιση του Κοσόβου, γιατί να μη γίνει το ίδιο και με την Ταϊβάν; Ενας λόγος παραπάνω, λοιπόν, για το αυξημένο ενδιαφέρον και τη στήριξη των Σέρβων από το Πεκίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή