Οι περιπέτειες μιας διασύνδεσης

Οι περιπέτειες μιας διασύνδεσης

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πρόγραμμα για την περίοδο 2023-2027, η Νέα Δημοκρατία προτείνει «καταπολέμηση φοροδιαφυγής με διενέργεια αυτόματων ψηφιακών ελέγχων, εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και με διπλασιασμό των ηλεκτρονικών συναλλαγών με την καθολική χρήση POS για διενέργεια πληρωμών». Πάλι καλά, διότι στο οκτασέλιδο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει λέξη. Από την άλλη πλευρά, όμως, ήμασταν νιοι και γεράσαμε ακούγοντας για τον έλεγχο της φοροδιαφυγής «με διενέργεια αυτόματων ψηφιακών ελέγχων».

Αν ψάξει κάποιος στο kathimerini.gr, θα βρει 571 εξαγγελίες. Μερικά παραδείγματα. «Η online σύνδεση των ταμειακών μηχανών και των μηχανισμών έκδοσης τιμολογίων όλων των επιχειρήσεων με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών είναι ένα από τα διαρθρωτικά μέτρα στο σκέλος των εσόδων που αναμένεται να παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου στην Κομισιόν τον Οκτώβριο, με στόχο να πάρει παράταση για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ» («Καθημερινή», 11.8.2009). Μετά, χρεοκοπήσαμε.

«Ακόμη εξαγγέλλεται από το υπουργείο Οικονομικών η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το ηλεκτρονικό σύστημα Taxis. Αν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, είχε προαναγγείλει ότι η διασύνδεση θα πραγματοποιούνταν τον Ιανουάριο του 2016, ακόμη στις συναντήσεις που έχει με διάφορους φορείς το θέτει ως βασική προτεραιότητα του υπουργείου» («Καθημερινή», 5.5.2016).

«Διασύνδεση ταμειακών μηχανών με το Τaxis το 2020» (19.11.2019). «Ακόμη και ανά λεπτό της ώρας θα μπορούν να συνδέονται από τον Ιούνιο οι ταμειακές μηχανές με το Taxis για να αποστέλλουν σε αυτό όλα τα δεδομένα των αποδείξεων που θα έχουν εκδοθεί» («Καθημερινή», 7.2.2020). «Οnline διασύνδεση περισσότερων των 600.000 ταμειακών μηχανών και των POS με τις φορολογικές και ελεγκτικές αρχές. Το σχέδιο θα ξεκινήσει στο δεύτερο εξάμηνο (σ.σ.: του 2021) και ο φιλόδοξος στόχος προβλέπει την υλοποίηση του έργου έως το τέλος του έτους» (19.2.2021).

«Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι αυτοαπασχολούμενοι παρουσιάζουν ακαθάριστα έσοδα ύψους 35-40 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ το φορολογητέο εισόδημά τους είναι υποδεκαπλάσιο και δεν ξεπερνάει τα 4 δισ. ευρώ» (29.5.2023).

Δεν ξέρουμε τώρα πού βρίσκεται το μεγάλο πρόγραμμα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής διά της ηλεκτρονικής εποπτείας των ταμειακών μηχανών. Καιρό έχουμε να διαβάσουμε κάτι συγκεκριμένο. Μάλλον λειτούργησε ο μύθος του βοσκού που φώναζε «ταμειακές στα πρόβατα»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή