Η επιβεβαίωση μιας μεγάλης μετατόπισης

Η επιβεβαίωση μιας μεγάλης μετατόπισης

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δεύτερες εκλογές επιβεβαίωσαν το αποτέλεσμα των πρώτων, τη μεγάλη νίκη της Ν.Δ. (και του Κυρ. Μητσοτάκη) και τη μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ (και του Αλ. Τσίπρα). Οι εκλογές αυτές ενισχύουν τη μεγάλη πολιτική και κοινωνική στροφή που κατέγραψαν οι εκλογές του Μαΐου, την αντιστροφή, δηλαδή, του πολιτικού σκηνικού που κυριάρχησε στη χώρα τα χρόνια της μεγάλης κρίσης. Ενδεχομένως οι διπλές αυτές εκλογές να σημαίνουν και μια μεγάλη ιδεολογική μετατόπιση μέσα στην κοινωνία.

Η ενισχυμένη παρουσία ακροδεξιών κομμάτων στη Βουλή αποτελεί μια δυσάρεστη εξέλιξη, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να ερμηνευθεί ούτε ως το βασικό μήνυμα των εκλογών ούτε ως ένα αποτέλεσμα που προδικάζει μελλοντικές τάσεις. Αντίθετα, η πολυδιάσπαση του χώρου αυτού είναι πιθανό να τον φθείρει. Η μόνιμη προσπάθεια που γίνεται εδώ και αρκετά χρόνια να παρουσιαστεί η Ελλάδα ως Ουγγαρία του Νότου προδίδει όχι μόνο ένδεια επιχειρημάτων, αλλά και μια εξαιρετικά αδέξια προσπάθεια μετατόπισης ευθυνών, ιδίως όταν προέρχεται από τον πολιτικό χώρο που αγκάλιασε και συνεργάστηκε με τους ΑΝΕΛ.

Τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε από δω και μπρος; Η πρωτοφανής πολιτική ηγεμονία που διαθέτει πλέον η Ν.Δ. της προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να θέσει τη χώρα σε νέα πορεία. Οι πολίτες τής έδωσαν μια νέα ευκαιρία και δεν θα έχει καμία δικαιολογία αν δεν καταφέρει να την εκμεταλλευθεί. Η απουσία αξιόπιστης αντιπολίτευσης είναι οπωσδήποτε ένα πρόβλημα, αλλά είναι συγχρόνως και μια μεγάλη ευκαιρία. Ο ΣΥΡΙΖΑ την έχασε, καθώς απέτυχε να μετασχηματιστεί σε μια κεντροαριστερή δύναμη και δεν πρόκειται να του ξαναδοθεί: η πορεία του είναι αναπόφευκτα καθοδική. Ομως ο σχηματισμός μιας ουσιαστικής και πραγματικής Κεντροαριστεράς στη Βουλή και την κοινωνία παραμένει μια ανάγκη που κάπως θα καλυφθεί.

Με την έννοια αυτή, οι διπλές εκλογές του 2023 σηματοδοτούν ένα μεγάλο πολιτικό, κοινωνικό και ιδεολογικό μετασχηματισμό σε ένα κομματικό τοπίο που ακόμη δεν έχει αποκρυσταλλωθεί.

* O κ. Στάθης Ν. Καλύβας είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, κάτοχος της έδρας Gladstone στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή