Η τέχνη και η τύχη του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η τέχνη και η τύχη του Κυριάκου Μητσοτάκη

1' 41" χρόνος ανάγνωσης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδείχθηκε ο σωστός άνθρωπος τη σωστή στιγμή όταν εξελέγη αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Το κόμμα είχε ανάγκη από έναν άνθρωπο που ενώ γνώριζε τους μηχανισμούς της πολιτικής από τα πρώτα του χρόνια, είχε, ταυτόχρονα, τα χαρακτηριστικά του outsider, του τεχνοκράτη που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τον λαϊκισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το ίδιο ίσχυε όταν, λίγα χρόνια αργότερα, κυβέρνησε μια χώρα στην οποία οι πολίτες είχαν απογοητευτεί από τις εύκολες υποσχέσεις και ζητούσαν σταθερότητα και ανάπτυξη. Από το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυβέρνησε με τέχνη και αποφασιστικότητα. Εδειξε, όμως, ότι διαθέτει και κάτι εξίσου σημαντικό με τις αρετές του: τύχη.

Ο πατέρας του είχε την ατυχία να έχει απέναντί του σε όλη την πολιτική σταδιοδρομία του τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Κυριάκος έχει τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν μπόρεσε να κατανοήσει ότι η πολιτική της συνεχούς καταγγελίας δεν γοητεύει πια την πλειοψηφία. Ούτε μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου κατάλαβε ότι οι συνεχείς επιθέσεις στον Μητσοτάκη και η αδιέξοδη καταστροφολογία έφθειραν τον ίδιο και το κόμμα του και όχι τον αντίπαλο. Η τέχνη και η τύχη του Μητσοτάκη, όμως, φάνηκαν και από τη διαχείριση κρίσεων που θα μπορούσαν να είχαν τορπιλίσει την πρωθυπουργία του. Η ένταση με την Τουρκία, πρώτα στον Εβρο, μετά στην Αν. Μεσόγειο, καθώς και εξωγενή προβλήματα, όπως η πανδημία και η ακρίβεια, έδωσαν στον πρωθυπουργό την ευκαιρία να δείξει τις ικανότητες του ιδίου και των στελεχών του. Και όταν υπήρξαν αστοχίες και προβλήματα, οι πολίτες δεν τα θεώρησαν αρκετά σοβαρά ώστε να θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα που ο Μητσοτάκης είχε κάνει θεμέλιο της πολιτικής του. Επιπλέον, η πανδημία, η ακρίβεια, ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησαν την Ε.Ε. σε αλλαγή πολιτικής, επιτρέποντας στις χώρες-μέλη να διανέμουν τεράστια ποσά για να στηρίξουν τις οικονομίες και τους πολίτες τους. Ετσι, ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός μοίραζε χρήματα χωρίς να χρεώνεται «λαϊκισμό».

Ο Μητσοτάκης θα χρειαστεί όλη την τέχνη και την τύχη του για να οδηγήσει τη χώρα σε νέα εποχή, σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία, με έντονη πολιτική ζύμωση στα αριστερά και δεξιά της κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT