Εξάγοντας το χασομέρι

1' 56" χρόνος ανάγνωσης

Το «αξιολόγηση παντού στο Δημόσιο» είναι διαρκές αίτημα της ελληνικής κοινωνίας και προεκλογική υπόσχεση του πρωθυπουργού. Πρέπει να γίνει, παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι –όπως είναι φυσικό– αντιδρούν. Δεν είναι μόνο οι συνδικαλιστές που έχουν τη δική τους, συνήθως αντιπολιτευτική, ατζέντα. Είναι και οι απλοί υπάλληλοι που φοβούνται. Μπορεί η Μεταπολίτευση να πενηνταρίζει το 2024, αλλά υπάρχουν οι μνήμες ενός μονοπαραταξιακού κράτους, τότε που οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν κρίνονταν με βάση την επάρκεια ή τα προσόντα τους, αλλά τα κοινωνικά τους φρονήματα. Χρειάζεται πολλή δουλειά και επιμονή για να ξεριζωθεί η καχυποψία, δουλειά που δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ολες προωθούσαν σε θέσεις ευθύνης τα «δικά τους παιδιά».

Ο ασφαλέστερος τρόπος για να περάσει το μέτρο είναι να ξεκινήσει η αξιολόγηση από τα ψηλά στα χαμηλά. Να αξιολογηθούν πρώτα τα ανώτερα στελέχη του κράτους για να πάψουν να φοβούνται τα χαμηλότερα. Να αξιολογηθεί ας πούμε η νομική επάρκεια όσων απαρτίζουν το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ), το οποίο μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για μη δίκαιη δίκη του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέα Γεωργίου, κατέθεσε αίτηση για επανεξέταση της υπόθεσης από την ολομέλεια του ΕΔΔΑ.

Ακόμη κι ένας πρωτοετής της Νομικής καταλαβαίνει ότι η αίτηση θα απορριφθεί· τζάμπα τα έξοδα. Το ερώτημα είναι «γιατί την έκαναν;». Μία απάντηση είναι ότι αυτό αποτελεί καθιερωμένη πρακτική της γραφειοκρατίας. Ακόμη και σε πασίδηλες κρατικές παραβάσεις δικαίου, το ΝΣΚ θα εξαντλήσει τα ένδικα μέσα· το έκανε και με τις αποζημιώσεις πληγέντων από την πυρκαγιά στο Μάτι. Είναι κάτι που πρέπει να αξιολογηθεί ώστε να διορθωθεί.

Η δεύτερη απάντηση είναι ότι υπέκυψαν σε πολιτικές πιέσεις, που στη συγκεκριμένη υπόθεση ήταν πολλές και η συμμόρφωση των δικαστών δεν περιποιεί τιμή στη Δικαιοσύνη. Κι αυτό πρέπει να αξιολογηθεί, αν δηλαδή οι σπουδαγμένοι νομικοί του ΝΣΚ κλείνουν τα μάτια στο λογικό για να υπηρετήσουν το παράλογο, όπως τους επιτάσσει η πολιτική σκοπιμότητα.

Υπάρχει και μια τρίτη, πιο σατανική, απάντηση. Οι δικηγόροι του κράτους θέλουν να δείξουν στους κουτόφραγκους του Στρασβούργου τι τραβάνε οι Ελληνες αν μπλέξουν με τη Δικαιοσύνη. Το ΝΣΚ κάνει, κατά κάποιον τρόπο, εξαγωγή στο χασομέρι της απονομής δικαιοσύνης, αυτό που χαρακτηρίζει το ελληνικό δικαστικό σύστημα.

Αφού τελειώσει η αξιολόγηση των δικηγόρων του Δημοσίου, πρέπει να περάσουμε στους δικαστές. Υπάρχουν ασφαλείς δείκτες για να κριθεί το έργο τους. Αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε αύριο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT