«Πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός» και κοινωνία

«Πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός» και κοινωνία

1' 40" χρόνος ανάγνωσης

Το εκλογικό αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του «διαβάζουν» καλύτερα την κοινωνία απ’ ό,τι οι αντίπαλοί τους. Γι’ αυτό, με το bonus του νικητή, η Νέα Δημοκρατία διαθέτει άνετη πλειοψηφία στη Βουλή. Οι προγραμματικές δηλώσεις που ο Μητσοτάκης ανέγνωσε χθες, με άξονα τον «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό», ήταν μια άμεση επικοινωνία με τη σημερινή κοινωνία και μια προσπάθεια, όπως είπε, να καταπιαστεί με εκκρεμότητες του παρελθόντος και να ανοίξει «νέους δρόμους στο μέλλον». Η επιτυχία της θα κριθεί από το πόσο η πολιτική αυτή θα ανταποκριθεί στις ανάγκες, τις ευαισθησίες και τις ανησυχίες του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας.

Χθες, ο πρωθυπουργός έδειξε πάλι πόσο γνωρίζει ότι η πολιτική αφορά και το ατομικό και το συλλογικό, και το παρελθόν και το μέλλον, και την ασφάλεια και τον «ανθρωπισμό», και δικαιώματα και υποχρεώσεις. Ενώ ανακοίνωσε άμεσα μέτρα στήριξης των πολιτών (νέους, μισθωτούς, συνταξιούχους), αναφέρθηκε και σε μεταρρυθμίσεις σε καίριους τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η δικαιοσύνη και η δημόσια διοίκηση. Τοποθέτησε την Ελλάδα μέσα στο διεθνές πλαίσιο, αντιμέτωπη και αυτή με τις μεγάλες προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζουν η κλιματική αλλαγή, η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, η τεχνολογική ανάπτυξη. Μίλησε για τη φιλελεύθερη δημοκρατία και την ελεύθερη οικονομία. Ο Μητσοτάκης έχει δείξει ότι μπορεί να εφαρμόσει κοινωνικά φιλελεύθερη πολιτική, όταν αισθάνεται ότι η κοινωνία είναι έτοιμη. Με την ανανεωμένη εντολή, ίσως προχωρήσει αποφασιστικά και σε αυτό το πεδίο.

Τα επόμενα χρόνια είναι κρίσιμα για το μέλλον. Η πληθυσμιακή συρρίκνωση, η μαζική έξοδος νέων, η αδυναμία να υιοθετήσουμε μεταναστευτική πολιτική που θα εμπλουτίσει τη χώρα, δείχνουν ότι όσα θετικά και αν έγιναν τα τελευταία χρόνια, μια «κρίσιμη μάζα» Ελλήνων που θα καθορίσει το μέλλον δεν έχει πεισθεί ότι μπορεί να δημιουργήσει εδώ όσα θα ήθελε. Ή θέλει αλλά αδυνατεί να το πετύχει. Ο «πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός» εξαρτάται όχι μόνο από το να γνωρίζει κανείς όταν η κοινωνία είναι έτοιμη, αλλά να προλαβαίνει εγκαίρως τις ανάγκες της, να καθησυχάζει τις ανησυχίες της. Εδώ θα φανεί εάν ο ικανότερος πολιτικός μας μπορεί να κερδίσει την πιο δύσκολη μάχη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT