Τουρκοφάγοι και τουρκολάγνοι

Τουρκοφάγοι και τουρκολάγνοι

1' 39" χρόνος ανάγνωσης

Το ότι έχουμε τουρκοφάγους, αυτό είναι γνωστό, όπως και τα χαρακτηριστικά τους είναι γνωστά. Εχουμε όμως και τους τουρκολάγνους. Αυτούς που εκστασιάζονται συνεχώς με την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Παντού βλέπουν επιτυχίες, ακόμη και όταν ο γείτονάς μας είναι εξόφθαλμα πιεσμένος. Πανηγυρίζουν κάθε φορά που ένας πολιτικός ηγέτης συνομιλεί με τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς έτσι διαψεύδονται όλοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η Τουρκία, εδώ και μια τετραετία, βρίσκεται υπό διεθνή απομόνωση.

Τώρα με το Βίλνιους ξεσάλωσαν. Αποθέωση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, αποθέωση της πολιτικής του ανατολίτικου παζαριού. Το ότι στο Βίλνιους και οι δύο πλευρές πούλησαν ό,τι είχαν να πουλήσουν επί πιστώσει δεν το αντιλαμβάνονται, γιατί σώνει και καλά θέλουν να πιστώσουν νίκη στον Ταγίπ Ερντογάν. Γιατί, ως γνωστόν, όταν κερδίζει ο Ταγίπ τότε χάνουμε εμείς. Αυτή είναι η λογική τους.

Αν θέλουμε να ψάξουμε βαθύτερα, θα διαπιστώσουμε ότι η τουρκολαγνεία είναι απλώς το επιφαινόμενο. Ο βαθύτερος λόγος αφορά την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, την οποία προσπαθούν να μειώσουν, να αμφισβητήσουν, μέσω ενός άκριτου θαυμασμού προς την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

Γιατί το κάνουν αυτό; Τα αίτια είναι ποικίλα. Αλλοι γιατί περίμεναν πόστα και δεν τα πήραν και βγάζουν χολή, άλλοι γιατί είναι φύσει μεμψίμοιροι, άλλοι γιατί αναπολούν την εποχή της «υπερήφανης» εξωτερικής πολιτικής, τότε που δεν ήμασταν δεδομένοι και δεν καταδικάζαμε το πραξικόπημα Γιαρουζέλσκι, ούτε την κατάρριψη του νοτιοκορεατικού τζάμπο από σοβιετικό μαχητικό.

Επί της ουσίας τώρα: Ακόμη και αν η Τουρκία πετύχει τελικά την αγορά των 40 καινούργιων F-16 Viper και την αναβάθμιση των 79 παλαιότερων, δεν πρόκειται αυτή η συμφωνία να αρχίσει να υλοποιείται πριν από το 2029, όταν η πατρίδα μας θα έχει ολοκληρώσει το υπάρχον εξοπλιστικό της πρόγραμμα σε αέρα και θάλασσα και θα έχει αρχίσει να παραλαμβάνει τα πρώτα F-35.

Ολοι οι τουρκολάγνοι κάνουν πως αγνοούν ότι η Τουρκία, λόγω της πολιτικής της, έχασε τέσσερα ολόκληρα χρόνια, μέσα στα οποία η «δεδομένη» Ελλάδα πέτυχε την ελληνογαλλική συμφωνία αμυντικής συνδρομής, έκλεισε όλες τις συμφωνίες για τα εξοπλιστικά και στην Ουκρανία τάχθηκε, ανενδοίαστα, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT