Ο Ζελένσκι δεν είναι μόνος

1' 39" χρόνος ανάγνωσης

Η φωτογραφία που δείχνει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να στέκεται μόνος και αμήχανος, στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ενώ οι άλλοι ηγέτες συζητούν σε «πηγαδάκια», θεωρήθηκε από τους άσπονδους φίλους του ότι συμβολίζει την πολιτική του απομόνωση.

Φανερώνει, υποστηρίζουν, πως οι ηγέτες της Δύσης, κουρασμένοι με τις συνεχείς απαιτήσεις του, θέλουν να βρεθεί πάση θυσία μια φόρμουλα να τελειώσει ο πόλεμος.

Πάντα υπήρχαν φωνές στο δυτικό στρατόπεδο που υποστήριζαν μεν την Ουκρανία, όμως τα «ναι μεν, αλλά» που έθεταν ουσιαστικά ακύρωναν αυτή την υποστήριξη. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε κτίσει τα δίκτυά του στην Ευρώπη με τρόπο μεθοδικό εδώ και πολλά χρόνια.

Σήμερα, και μόνον το γεγονός πως ο πόλεμος διαρκεί δεκαεφτά μήνες, αποτελεί μια σημαντική ήττα τόσο για τη Ρωσία όσο και για τον ηγέτη της. Ποιος ήταν ο αρχικός σχεδιασμός του Κρεμλίνου; Μέσα σε λίγες ώρες ή σε λίγες μέρες να έχει ανατραπεί ο Ζελένσκι και να έχει αντικατασταθεί από μια ρωσόφιλη μαριονέτα. Μια επιχείρηση ταχύτατη, με ελάχιστες ανθρώπινες απώλειες και μηδενικές σε στρατιωτικό εξοπλισμό.

Τίποτα από αυτά δεν συνέβη για έναν απλό λόγο: γιατί ο ηγέτης της Ουκρανίας, διερμηνεύοντας τη θέληση του ουκρανικού λαού, αντιστάθηκε. Εννοείται, πως αν ο ουκρανικός στρατός υπέκυπτε κατά τις πρώτες ημέρες του πολέμου –όπως μας διαβεβαίωναν από τις τηλεοράσεις «διαπρεπείς» αναλυτές και απόστρατοι– κάθε στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση θα ήταν περιττή. Στην Ουκρανία αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά πως οι φίλοι σου σε βοηθούν όταν διαπιστώσουν πως κι εσύ θέλεις και κυρίως μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου.

Σήμερα, πού βρισκόμαστε; Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν περάσει στην αντεπίθεση, οι Ρώσοι έπειτα από δεκαεφτά μήνες πολέμου, με χιλιάδες νεκρούς, προσπαθούν να κρατήσουν τις θέσεις τους και το ΝΑΤΟ έδωσε στην Ουκρανία «εγγυήσεις ασφαλείας», καθώς η ένταξη στον Οργανισμό, διαρκούντος του πολέμου, είναι αδύνατη για προφανείς λόγους.

Από την άλλη πλευρά, ο Βλαντιμίρ Πούτιν –με μειωμένο πλέον το κύρος του στη Ρωσία– έγινε ο παρίας της διεθνούς σκηνής. Ακόμη και ο φίλος του ο Ταγίπ Ερντογάν το κατάλαβε και προσπαθεί να στρίψει το καράβι του προς τη Δύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT