Η εγκληματική αμέλεια και η πρώτη σπίθα

Η εγκληματική αμέλεια και η πρώτη σπίθα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

Τουλάχιστον αυτή τη φορά δεν υπήρξαν συζητήσεις ή υπόνοιες για κάποιο οργανωμένο, δόλιο σχέδιο εμπρηστών. Ηταν κάτι σύνηθες στο παρελθόν, μέχρι και πρόσφατα, ανεξαρτήτως κομματικού προσήμου, όποτε ξεσπούσαν μεγάλες πυρκαγιές στη χώρα να γίνεται ευθεία ή έμμεση αναφορά σε κάποια υποτιθέμενη πλεκτάνη που σκόπευε να κατακάψει την Ελλάδα. Συνήθως η πραγματικότητα όμως ήταν διαφορετική.

Η πολύνεκρη φωτιά του 2007 στην Ηλεία είχε ξεκινήσει από τον οικισμό Παλαιοχωρίου και το σπίτι μιας 77χρονης η οποία ετοίμαζε κόλλυβα για το μνημόσυνο του συζύγου της. Το σκεύος είχε μείνει χωρίς επιτήρηση, πάνω στη φιάλη υγραερίου, ενώ επικρατούσε καύσωνας και πλάι του βρίσκονταν δοχεία με 800 κιλά λάδι και κρασί. Ηταν ένα ξηρό καλοκαίρι εκείνο, με ακραίες θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους. Αρκούσε μία σπίθα για να φουντώσει η άφθονη καύσιμη ύλη στο ακαθάριστο δάσος.

Στην επόμενη πολύνεκρη πυρκαγιά, το 2018 στην Ανατολική Αττική, επιβεβαιώθηκε από τη σχετική έρευνα του πραγματογνώμονα ότι αυτή η πρώτη σπίθα ξεκίνησε σε ανοιχτό οικοπεδικό χώρο επί της οδού Ανδρούτσου, στην περιοχή Νταού Πεντέλης. Κάποιος είχε αποφασίσει τότε να κάψει ξερά χόρτα αδιαφορώντας για τον δείκτη επικινδυνότητας.

Τον Αύγουστο του 2021, κατά τις μεγάλες φωτιές στη Βαρυμπόμπη, συνελήφθη ως ύποπτος εμπρησμού ένας άνδρας που είχε σπεύσει εθελοντικά να αντιμετωπίσει τη φωτιά. Παρέμεινε προφυλακισμένος επί 11 μήνες στον Κορυδαλλό, παρότι από τα διαθέσιμα στοιχεία δεν προέκυπτε κάποια εμπλοκή του. Τελικά στις 11 Ιουλίου 2022 κρίθηκε ομόφωνα αθώος στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών. Ο πολύμηνος εγκλεισμός, όμως, τον είχε στιγματίσει. «Δεν πανηγυρίζω, είμαι πικραμένος, θέλω χρόνο να προσαρμοστώ», είχε δηλώσει στην «Κ».

Σύμφωνα με στοιχεία που είχε παραχωρήσει παλιότερα στην «Κ» η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, το 2020 κατηγορήθηκαν 313 άτομα για εμπρησμό από αμέλεια και 55 για πρόθεση. Το 2019 οι κατηγορούμενοι ήταν 133 για αμέλεια και 61 για πρόθεση. Την ίδια τάση επιβεβαίωναν και άλλα παλιότερα στοιχεία.

Στις φωτιές που μαίνονται αυτές τις ημέρες ανά την Ελλάδα έγινε γνωστό ότι συνελήφθησαν δύο άτομα στη Βοιωτία επειδή πραγματοποιούσαν θερμές εργασίες, μια επικίνδυνη δραστηριότητα για πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια. Είναι ακόμη πρόωρο να εξακριβωθεί η αιτία της πυρκαγιάς στην Αττική. Το παρελθόν πάντως μας έχει διδάξει ότι είναι αρκετά σύνηθες κάποιοι συμπολίτες μας να αψηφούν κανόνες και απαγορεύσεις, να επιδεικνύουν απερίσκεπτη συμπεριφορά, που στο τέλος μπορεί να κοστίσει. Είναι και θέμα παιδείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT