Το ρίσκο του βραχυπρόθεσμου

2' 54" χρόνος ανάγνωσης

Στη φιλοσοφία του Δικαίου υπάρχει η έννοια του σωφρονισμού. Οι ποινές επιβάλλονται, όχι για να τιμωρηθούν οι παραβάτες, αλλά για να βάλουν μυαλό. Είναι πολύ πιθανό ότι ο πολύπειρος κ. Πέτρος Δούκας δεν θα επαναλάβει δημοσίως αυτό που ξέρει όλη η Ελλάδα: «Είχαμε πάει στην Ηλεία με τις φωτιές, στις εκλογές του 2007, είχα κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε όλους… Κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι κι εκεί που πέφταμε 15%, θα καταστρεφόμασταν, πήγα και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι…». «Εποποιία» χαρακτήρισε την «επιχείρηση μαύρες τσάντες» ο παριστάμενος υπουργός κ. Σπήλιος Λιβανός. Συνεπώς, όπως έλεγε και ο Κώστας Χατζηχρήστος στην ταινία «Ο Ηλίας του 16ου», μπορούμε να εικάζουμε ότι «δεν θα το ξανακάνει ο καψερός».

Για τον δήμαρχο Αργους – Μυκηνών κ. Δημήτρη Καμπόσο δεν μπορούμε να είμαστε και τόσο σίγουροι. Κατ’ αρχήν είναι διαφορετικό το βάρος των παραπτωμάτων. Το στέλεχος, στο οποίο ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανανέωσε την εμπιστοσύνη του [και, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ν.Δ. (19.7.2023) «επανέρχεται σε αυτόν η ιδιότητα του μέλους της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και τα δικαιώματα και τα αξιώματα που απορρέουν από αυτήν»] έκανε ένα σχόλιο που προσβάλλει την ανθρώπινη υπόσταση, ακόμη κι όσους τον κάνουν παρέα. Κάτω από τη φωτογραφία του πεσμένου από τα χτυπήματα κ. Γιάννη Μπουτάρη (75χρονος τότε) σχολίασε «αυτή είναι η μοίρα των ΠΡΟΔΟΤΩΝ»· κεφαλαία στο πρωτότυπο. Και δεν σταμάτησε εκεί. «Ενοχλήσαμε τον Μπουτάρη που είναι αρεστός των Εβραίων», έγραψε μετά. «Αυτά όλα μπορεί να τα λέει ο Μπουτάρης γιατί φοράει το καπελάκι (σ.σ.: εννοεί το κιπά, ή ίσως να μην το γνωρίζει). Εμείς επειδή δε φοράμε το καπελάκι δεν μπορούμε να τα λέμε και πρέπει να μας επιτίθενται όλοι» (8.6.2018).

Κατά δεύτερον δεν υπήρξε καν η ερώτηση του Χατζηχρήστου στον «Ηλία του 16ου», «θα το ξανακάνεις, ρε;», για να συμπεράνουμε ότι «δεν θα το ξανακάνει ο καψερός». Οπως καλά γνωρίζει ο αρχηγός της Ν.Δ. από την περίπτωση του κ. Κωνσταντίνου Μπογδάνου, η ακροδεξιά ασθένεια δεν θεραπεύεται εύκολα· χρειάζονται χρόνια εντατικού διαβάσματος. Να θυμίσουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης απέπεμψε τον υποψήφιο βουλευτή διότι υποσχέθηκε σε πολίτη να στείλει τανκς στην ΕΡΤ, αν «ψηφίσει σωστά», τον αποκατέστησε λίγο πριν από τις εκλογές του 2019, για να τον διαγράψει το 2021, μειώνοντας τη δύναμη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αφού ο κ. Μπογδάνος είχε εκλεγεί στην Α΄ Αθηνών.

Η ακροδεξιά ασθένεια δεν θεραπεύεται εύκολα· χρειάζονται χρόνια εντατικού διαβάσματος.

Να σημειώσουμε επίσης ότι ο κ. Καμπόσος έκανε ολόκληρη φιέστα για να τιμήσει την… αργείτικη καταγωγή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και υποστήριξε στα σοβαρά σε τοπικό κανάλι ότι η εταιρεία αυτοκινήτων Lamborghini έβγαλε ένα μοντέλο σε πορτοκαλί χρώμα για να τιμήσει τα… πορτοκάλια του Αργους.

Επ’ αυτών δεν μπορούμε να πούμε πολλά· ο Θεός, η ψυχή του και η σοβαρότητα των ψηφοφόρων του, που μάλλον είναι πολλοί ώστε να δελεαστεί ο πρωθυπουργός. Το ερώτημα για τους υπόλοιπους –εκτός του Αργους– ψηφοφόρους είναι «γιατί το κάνει;». Γιατί, αν μη τι άλλο, ρισκάρει να την ξαναπάθει όπως με τον κ. Μπογδάνο; Η απάντηση μάλλον είναι γιατί θέλει να ξαναβάψει γαλάζιο τον χάρτη το βράδυ των αυτοδιοικητικών εκλογών. Βεβαίως, στην περίπτωση του Αργους δεν θα είναι ακριβώς γαλάζιο, θα φέρνει προς το μαύρο, αλλά η τηλεόραση δεν έχει αποχρώσεις. Ειδικώς όταν νομίζει ότι μεταδίδει ντέρμπι.

Το βραχυπρόθεσμο όφελος είναι συνυφασμένο με την πολιτική. Αν μη τι άλλο έχουμε τετραετείς εκλογικούς κύκλους, που επηρεάζουν τις αποφάσεις και υποσκάπτουν μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς. Μόνο που τα βραχυπρόθεσμα οφέλη έχουν πάντα μακροχρόνιο κόστος. Αν όχι στο κόμμα που τα καρπώνεται, αλλά στην υπόλοιπη κοινωνία. Κάτι που μάθαμε καλά με την πολιτική του «άσ’ το γι’ αργότερα…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT