Απόδημοι Ελληνες στην ελληνική πολιτική

Απόδημοι Ελληνες στην ελληνική πολιτική

2' 14" χρόνος ανάγνωσης

Γράφτηκαν πολλά και θα γραφτούν ακόμη περισσότερα, για τη μάλλον απρόσμενη υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Το εάν θα έχει απήχηση στα μέλη και στους ψηφοφόρους (και τους φίλους;) του ΣΥΡΙΖΑ, θα φανεί πολύ σύντομα. Αλλά αυτό αφορά το συγκεκριμένο κόμμα.

Μια άλλη διάσταση της εξέλιξης έχει να κάνει με την επιλογή ενός Ελληνα του εξωτερικού να διεκδικήσει την ηγεσία ενός μεγάλου κόμματος. Εάν όντως το εννοούμε ότι η ισχύς του Ελληνισμού δεν εξαντλείται στα σύνορα της Ελλάδας, τότε η απόφαση του κ. Κασσελάκη αποτελεί θετική εξέλιξη.

Μιλάμε συχνά με δέος για επιτυχημένους Ελληνες του εξωτερικού, ανεξάρτητα από τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιούνται, από την πολιτική μέχρι τις επιχειρήσεις και τις επιστήμες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση της Αμερικής, την ισχυρότερη οικονομία του κόσμου, όπου η παρουσία της ομογένειας –παρά τις παθογένειες και τις εσωτερικές έριδες που γνωρίζουμε δυστυχώς καλά όσοι είμαστε μέρος του απόδημου ελληνισμού– έχει αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη για την Ελλάδα.

Υπό αυτό το πρίσμα, όποιος Ελληνας ο οποίος έχει χαράξει τη δική του πορεία στο εξωτερικό, επιλέγει να εμπλακεί στο ελληνικό γίγνεσθαι, δυνητικά συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας καλύτερης Ελλάδας. Εναπόκειται στον ίδιο τον κ. Κασσελάκη να αποδείξει ότι δεν είναι απλά ένα φαινόμενο των σόσιαλ μίντια. Οτι πέρα από την εικόνα, υπάρχει και ουσία. Οπως θα φανεί στην πορεία αν και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε θέση να τον αξιοποιήσει, και αν ναι από ποια θέση και σε ποιο ρόλο, υπερβαίνοντας ιδεοληψίες και τον αυτοεγκλωβισμό στο κόμμα διαμαρτυρίας του 3%, αλλά αυτό είναι θέμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Ελλάδα, που σωστά επενδύει στην παρουσία του ελληνικού στοιχείου σε σημαντικές χώρες του πλανήτη, ωφελείται όταν κάποιοι από τους απόδημους επιλέγουν να επιστρέψουν. Φέρνουν μαζί τους άλλες προσλαμβάνουσες, εμπειρίες και συμπεριφορές. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την πολιτική, όσοι έχουν να επιδείξουν μια αξιόλογη σταδιοδρομία στο εξωτερικό και ρισκάρουν την εμπλοκή τους στην ελληνική πολιτική, πρέπει να είναι ευπρόσδεκτοι, ανεξαρτήτως με ποιο κόμμα συστρατεύονται.

Είναι ενθαρρυντικό ότι ένας νέος, με καλές σπουδές στην Αμερική, αυτοδημιούργητος, με επιτυχημένη πορεία στον επιχειρηματικό τομέα, δηλώνει ότι θέλει να προσφέρει στον τόπο του. Φυσικά, δεν φθάνουν τα ωραία λόγια και τα επαγγελματικά βίντεο. Ο κ. Κασσελάκης πρέπει να πείσει ότι είναι αποφασισμένος, ότι θα παραμείνει ενεργός, ότι θα προσφέρει πραγματικά.

Η ενίσχυση της διασύνδεσης της Ελλάδας με την ομογένεια είναι η πιο σημαντική διάσταση της ένταξης αποδήμων στα ψηφοδέλτια επικρατείας, αλλά και γενικότερα του δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν.

Ανεξαρτήτως σε ποιο κόμμα ανήκει ο καθένας, η υποψηφιότητά του, ακόμη και αν χάσει, προσθέτει, δεν αφαιρεί. Οχι για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για ένα πολιτικό σύστημα που χρειάζεται πάντα ανανέωση. Και για μια χώρα που πρέπει να αξιοποιεί, όχι ρητορικά, αλλά έμπρακτα, το τεράστιο κεφάλαιο που λέγεται απόδημος ελληνισμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT