Τι Παΐσιος, τι Σπίλμπεργκ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ξέρω αν είχε προφητεύσει ο άγιος Παΐσιος τον κατακλυσμό. Πάντως πολλοί ζηλωτές του το πιστεύουν. Ως πρέσβης της θεϊκής θέλησης, ή ποιητής της δικής τους ψυχασθένειας, διατείνονται ότι ο Θεός τους, ανελέητος και εκδικητικός σαν τον Ιεχωβά, μας τιμώρησε για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων. Πνιγήκαμε αλλά τουλάχιστον γλιτώσαμε από το προχάραγμα του Σατανά. Καλά πληροφορημένες πηγές, κύκλοι του αγίου, διαδίδουν την ευοίωνη είδηση ότι κατεστράφη το εργοστάσιο που θα παρήγαγε τις νέες ταυτότητες στον Βόλο. Δεν θα μπορούσε το Υπέρτατο Ον να ρίξει έναν κεραυνό, όπως ο Δίας, ή έναν χειρουργικό κατακλυσμό για να τελειώνουμε; Μου φαίνονται υπερβολικές οι αντιδράσεις του Υπερτάτου Οντος. Δεν ξέρω ποιες είναι οι σχέσεις των ζηλωτών με την κυρία που διέδωσε ότι υπάρχουν εκατό νεκροί. Τη συνέλαβαν για διασπορά ψευδών ειδήσεων που μπορεί να προκαλέσουν πανικό στον πληθυσμό. Κακώς. Η ίδια λέει ότι το έκανε για το καλό μας και διαβεβαιώνει ότι αυτές τις πληροφορίες είχε. Από κοντά κι ο Βελόπουλος, που απαιτεί από την κυβέρνηση να αποκαλύψει άμεσα τον αριθμό των νεκρών. Επειδή υπάρχει και η πραγματικότητα, η οποία όταν δεν είναι βυθισμένη στην πλήξη της καθημερινότητας ερεθίζει τη φαντασία, δεν μπορώ να αγνοήσω όσους υποστηρίζουν ότι όταν αποσυρθούν τα νερά θα βγουν στην επιφάνεια τα πτώματα από τα νεκροταφεία. Προσοχή στις λεπτομέρειες. Οχι τα οστά, τα πτώματα, όπως στη «Νύχτα των ζωντανών νεκρών» του Σπίλμπεργκ, που αποδεικνύεται όχι απλώς μαέστρος της φρίκης αλλά και προφήτης. Λυπάμαι που σας στενοχωρώ αλλά όσα γράφω εδώ τα έχω διαβάσει δεξιά κι αριστερά.

Εκείνο που δεν έχω διαβάσει ακόμη είναι κάτι που προσωπικά το θεωρώ λογικό. Φαίνεται ότι η εμφάνιση του Κασσελάκη στο πολιτικό σκηνικό έχει τόσο ταράξει τον Μητσοτάκη που έκανε ό,τι μπορούσε για να καθυστερήσει την άνοδό του. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να κάνει πολλά. Μπορεί όμως να καθυστερήσει την εκλογή του. Και επί του παρόντος το πέτυχε με την αναβολή της εκλογής του νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε μέρα που περνάει χωρίς την ηγεσία του Κασσελάκη είναι μια κερδισμένη μέρα για την κυβέρνηση. Και για να σοβαρευτούμε. Η χώρα υπέστη ένα μεγάλο πλήγμα. Ενα πλήγμα που αποκαλύπτει τη βαθιά ασθένεια του φυματικού μας κράτους και τις αντοχές μιας κοινωνίας κουρασμένης και γερασμένης. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εξίσου σημαντική όμως είναι και η μεταφορά της, ο τρόπος που η νόησή μας και η φαντασία μας τη μεταμορφώνει σε εικόνες και λέξεις για να την επεξεργαστεί. Ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας είναι να επεξεργαστεί τα εργαλεία, οικονομικά αλλά και πολιτικά, που θα δώσουν τη δυνατότητα στην κοινωνία να ξεφύγει από την παραφροσύνη της ανασφάλειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT