Στάδια και γήπεδα γοήτρου

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ΟΑΚΑ, κορωνίδα του 2004, είχε γεννήσει τότε ένα σώμα δημόσιας μνήμης, ένα ισχυρό βίωμα στη διάρκεια των Αγώνων. Ηταν μια νέα εγγραφή πάνω στην παρακαταθήκη των Ευρωπαϊκών Αγώνων Στίβου του 1982, με τους οποίους είχε ταυτιστεί η έναρξη λειτουργίας του Ολυμπιακού Σταδίου. Η γεωγραφία των σταδίων και γηπέδων μάς οδηγεί στην ιστορία της πόλης. Το σύγχρονο γήπεδο Καραϊσκάκη, στο Νέο Φάληρο, κατασκευάστηκε στη θέση του παλαιότερου, της δεκαετίας του ’60, που και αυτό είχε βελτιώσει τις εγκαταστάσεις της προηγούμενης δεκαετίας. Εκεί, στο στάδιο Καραϊσκάκη, το 1970, ο Χρήστος Παπανικολάου είχε καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ (5.49 μ.). Εκεί που είναι το Καραϊσκάκη, στην ίδια θέση είχε δημιουργηθεί το ποδηλατοδρόμιο για τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. Ηταν η εποχή που το Νέο Φάληρο ήταν θέρετρο της αστικής τάξης, ένας τόπος κατοικίας, αναψυχής και περιπάτου, δημιούργημα εν πολλοίς της Εταιρείας Σιδηροδρόμων.

Δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί την επίδραση που μπορεί να είχε ένα στάδιο σε μια αστική περιοχή σε προηγούμενες δεκαετίες. Η ιστορική «Λεωφόρος», π.χ., κατασκευασμένη στη δεκαετία του 1920, με μια πρωτόγονη μορφή για τα μεταπολεμικά δεδομένα, γειτνίαζε για πολλά χρόνια με τις προσφυγικές παράγκες στα Κουντουριώτικα. Η προσφυγική μνήμη επιζεί με την κραυγαλέα παραμέληση των όψεων των προπολεμικών πολυκατοικιών απέναντι στο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Τον πιο συμβολικό ρόλο έχει ασφαλώς το Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου διεξήχθησαν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896. Η αναμαρμάρωσή του, σε εκείνη τη γυμνή κοιλότητα, δίπλα στον λόφο του Αρδηττού (που εν καιρώ δενδροφυτεύτηκε), ήταν ένα τεχνικό επίτευγμα και ένα αρχιτεκτονικό έργο γοήτρου. Επί της ουσίας, οριοθετούσε τις μελλοντικές επεκτάσεις των Αθηνών πέραν του Ιλισού, γεννούσε προϋποθέσεις για την αστική συγκρότηση του Μετς και του Παγκρατίου και όριζε έναν τόπο ύψιστου συμβολισμού. Με τους Αγώνες του 1896 συντελέστηκε η πρώτη επί της ουσίας σύνδεση της Αθήνας με τα διεθνή δίκτυα τουρισμού, αθλητισμού, οικονομίας. Το Παναθηναϊκό Στάδιο λόγω αρχιτεκτονικής και θέσης χρησιμοποιήθηκε από τα αυταρχικά καθεστώτα της 4ης Αυγούστου και της 21ης Απριλίου, συνδέθηκε με συναυλίες και αθλητικά γεγονότα. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται τη νίκη της ομάδας μπάσκετ της ΑΕΚ επί της Σλάβια Πράγας το 1968, νίκη που είχε μεθύσει τότε τους Ελληνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT