Aναμένοντας τα διαπιστευτήρια των «11»

Aναμένοντας τα διαπιστευτήρια των «11»

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό θα είναι το ντεμπούτο των «11» στην κεντρική πολιτική σκηνή. Αν και ως πρόσωπα οι βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσισαν τη συγκρότηση νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι στην πλειοψηφία τους γνωστοί, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουν πολλοί να ακούσουν τις πρώτες δημόσιες τοποθετήσεις τους στη Βουλή, που θα προσδιορίσουν το πολιτικό στίγμα τους.

Πρώτα από όλους, η κυβέρνηση και η Ν.Δ. Μπορεί για την ώρα οι δημοσκοπήσεις να επιβεβαιώνουν την ασφάλεια της πρώτης θέσης, με μεγάλη απόσταση από τον δεύτερο, για το κυβερνών κόμμα, ωστόσο δεν είναι δεδομένες και σταθερές οι διαθέσεις του εκλογικού σώματος. Πολύ περισσότερο που ένα σημαντικό ποσοστό επέλεξε στις τελευταίες εκλογές να απέχει, πιθανότατα γιατί θεώρησε ότι δεν εκφράζεται από κάποιο από τα υφιστάμενα πολιτικά σχήματα, και θα μπορούσε να βρει ελκυστική τη νέα πολιτική πρόταση.

Με μεγάλη προσοχή παρακολουθούν τους «11» και στο ΠΑΣΟΚ. Οσο και αν απορρίπτουν δημόσια μια συζήτηση για πιθανότητα συνεργασιών, στη Χαριλάου Τρικούπη περιμένουν να δουν πώς θα «συστηθεί» το νέο σχήμα. Με ποιες θέσεις θα κατέβει στην κεντρική πολιτική σκηνή, σε ποιους τόνους θα επιλέξει να μιλήσει, σε ποιο ακροατήριο θα εστιάσει, αν θα κάνει ανοίγματα με προοπτική συμπόρευσης με άλλους σχηματισμούς. Ολα αυτά μπαίνουν στο μικροσκόπιο καθώς, όσο και αν απορρίπτεται, η προοπτική συνεργασιών δεν αποκλείεται να καταστεί μονόδρομος από ένα σημείο και μετά.

Ισως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το πώς θα κινηθούν οι «11» να υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς προσεχώς θα αποτυπωθεί στις νέες δημοσκοπήσεις αν το νέο σχήμα, εκτός από στελέχη, παίρνει και μερίδιο των ψηφοφόρων του κόμματος. Στον ΣΥΡΙΖΑ πολλοί εκτιμούν ότι «δεν υπάρχει χώρος στα αριστερά μας για νέο κόμμα». Μήπως, όμως, ο χώρος που διεκδικεί ο υπό μορφοποίηση νέος πολιτικός σχηματισμός δεν είναι στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ;

Το ΚΚΕ, που εμφανίζεται να κερδίζει από την εικόνα παρατεταμένης αποσύνθεσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επίσης παρακολουθεί και καταγράφει με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και τον αντίκτυπο που θα έχει η νέα πολιτική κίνηση. Οπως και τα μικρότερα κόμματα που κινούνται στα αριστερά του πολιτικού φάσματος και οι δυναμικές που αναπτύσσονται μπορεί να προσλάβουν ακόμη και υπαρξιακά χαρακτηριστικά γι’ αυτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή