«Τα μάρμαρα του Σούνακ» και η συνοχή της Δύσης

«Τα μάρμαρα του Σούνακ» και η συνοχή της Δύσης

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σκωπτικά σχόλια που προκάλεσε εντός του Ηνωμένου Βασιλείου η ακύρωση από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ της συνάντησης με τον Ελληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο δείχνουν πόσο άστοχη ήταν αυτή η κίνηση. Πέρα από την αντιπολίτευση, που ήταν λογικό να σπεύσει να επικρίνει τον κ. Σούνακ καθώς η χώρα έχει εισέλθει σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο, ο βρετανικός Τύπος και οι αναλυτές επί των διεθνών θεμάτων έμειναν έκπληκτοι με το διπλωματικό ατόπημα απέναντι σε μια σύμμαχη και φίλη χώρα.

Μάλιστα, εφημερίδες όπως ο Guardian «κέντησαν» με λογοπαίγνια όπως το ότι ο κ. Σούνακ «έχασε τα μάρμαρά του», ένας βρετανικός ιδιωματισμός που σημαίνει ότι έχασε το μυαλό του, αλλά παραπέμπει και στην… πέτρα του σκανδάλου, που δεν είναι άλλη βέβαια από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Σύμφωνα με διαρροές από την Ντάουνινγκ Στριτ, που επιχειρεί να διαχειριστεί την ενόχληση που εξέφρασε ο Ελληνας πρωθυπουργός, oι δύο ηγέτες είχαν συμφωνήσει να μη δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, καθώς προφανώς ο κ. Σούνακ δεν ήθελε να χρειαστεί να απαντήσει σε ερωτήσεις για τα Γλυπτά.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε, ούτε θα έπρεπε, να ζητήσει από έναν κορυφαίο δημοσιογραφικό οργανισμό όπως το BBC να μην του θέσει το ερώτημα στην τηλεοπτική του συνέντευξη πριν από τη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό. Η δε απάντηση που έδωσε, με ηπιότητα στα επιχειρήματα, καθώς προέβαλε το αίτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά και με μια επιτυχημένη αναφορά στη Μόνα Λίζα, φαίνεται ότι ενόχλησε αρκετά τον κ. Σούνακ ώστε να ακυρώσει τη συνάντηση. Προφανώς αυτό έγινε για πολιτικούς λόγους, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να συσπειρώσει τη βάση του κόμματος των Τόρηδων. Φαίνεται μάλιστα να πιστεύει ότι θα το επιτύχει τηρώντας μια σκληρή στάση απέναντι στο αίτημα της Ελλάδας, καθώς ο υποψήφιος των Εργατικών για την πρωθυπουργία, σερ Κιρ Στάρμερ, το βλέπει θετικά, εφόσον η Ελλάδα επιτύχει μια συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο.

Ο βρετανικός Τύπος και οι αναλυτές επί των διεθνών θεμάτων έμειναν έκπληκτοι με το διπλωματικό ατόπημά του.

Αλλά η ακύρωση της συνάντησης με έναν πρωθυπουργό με τον οποίο ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια, με τη χώρα του οποίου θέλει μάλιστα να συνεργαστεί για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, ενός ζητήματος που βρίσκεται στην κορυφή της πολιτικής του ατζέντας, αποκαλύπτει το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η λαϊκιστική ατζέντα του κόμματος των Τόρηδων από την εκστρατεία του Brexit και μετά. Σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, και με δεδομένο ότι Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούν σημαντικούς εταίρους για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, τη στήριξη της Ουκρανίας εναντίον της ρωσικής επιθετικότητας και την προσπάθεια αποτροπής μιας γενικής ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, η υπερβολική ευθιξία του κ. Σούνακ είναι μία ακόμη προειδοποίηση ότι η συνοχή της Δύσης είναι τόσο ανθεκτική όσο οι ηγέτες της…

* Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι Nonresident Senior Fellow στο Atlantic Council και ερευνήτρια εξωτερικού στο ΕΛΙΑΜΕΠ, Εδρα Θεοδώρου Κουλουμπή για τις Ελληνοαμερικανικές Σχέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT