΄Ή συνήγορος, συνήγορος…

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ενδιαφέρουσα η «εμπλοκή στην Εξεταστική για τα Τέμπη» και η «σφοδρή αντιπαράθεση για το αίτημα εξαίρεσης της Ζωής Κωνσταντοπούλου», όπως την καταγράφει η «Καθημερινή» (29.11.2023). Συμφώνως με το δημοσίευμα, «η ένταση πυροδοτήθηκε με αφορμή την πρόταση που κατέθεσε ο κ. Αθανάσιος Πλεύρης, να ζητηθεί η γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής αναφορικά με τη νομιμότητα της συμμετοχής της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου στην επιτροπή, δεδομένου ότι συγχρόνως είναι συνήγορος οικογενειών θυμάτων του πολύνεκρου δυστυχήματος».

Για μισό λεπτό! Ο κ. Πλεύρης δεν ήταν που –ως βουλευτής και δικηγόρος ενός αστυνομικού θύματος χουλιγκάνων– θεώρησε προσβλητικό το ερώτημα που θέσαμε από αυτή εδώ τη στήλη; Ρωτούσαμε τότε: «Οταν ο κ. Πλεύρης ανεβεί στο βήμα της Βουλής να μιλήσει για τα θύματα των χουλιγκάνων (μπορεί να μπει και θέμα αποζημίωσης) πάλι θα μπερδευτούμε. Θα αγορεύσει ως εκπρόσωπος του έθνους ή ως δικηγόρος ενός θύματος που θέλει να επιτύχει το καλύτερο για τον πελάτη του;» («Ή βουλευτής, βουλευτής…», 28.3.2021).

Δύο ημέρες μετά, ο κ. Πλεύρης είχε απαντήσει ότι «το επιχείρημα αυτό είναι φυσικά προσβλητικό για τον κάθε εργαζόμενο, παρουσιάζοντάς τον εξαρτημένο. Διότι εάν ο βουλευτής επηρεάζεται από την εργασία του ως δικηγόρου, αντίστοιχα ηχούν στα αυτιά μου τα αστεία επιχειρήματα όσων λένε ότι οι δημοσιογράφοι είναι φερέφωνα του ιδιοκτήτη του μέσου που εργάζονται και επομένως εάν μετά γίνουν βουλευτές εξυπηρετούν συμφέροντα. Ούτε ο δικηγόρος είναι προέκταση του εντολέα του, ούτε ο δημοσιογράφος φερέφωνο του ιδιοκτήτη του μέσου, ούτε ο κάθε εργαζόμενος υποτακτικός του εργοδότη» («Bουλευτής με επάγγελμα ή επαγγελματίας βουλευτής;», 30.3.2021).

Για να πούμε και του κ. Πλεύρη το δίκιο, είναι αν μη τι άλλο παράδοξο, να έχει ρόλο οιονεί ανακριτή μιας υπόθεσης ο συνήγορος του θύματος. Αλλά πάλι στην Ελλάδα ζούμε κι έχουμε δει πολλά. Είδαμε, για παράδειγμα, τον βουλευτή (και συνεπώς μέλος της κατηγορούσας αρχής στο σκάνδαλο των τηλεοπτικών αδειών) κ. Ανδρέα Λοβέρδο να γίνεται συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων της υπόθεσης. Στην Ελλάδα των χαλαρών κοινοβουλευτικών ηθών, όλα επιτρέπονται και η κ. Κωνσταντοπούλου δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Γράφαμε παλιότερα ότι «υπάρχει πρόβλημα με την εργασία βουλευτών, πέρα από το γεγονός ότι έχουν ήδη μια δουλειά πλήρους απασχόλησης στη Βουλή. Το πρόβλημα εμφανίζεται πρωτίστως με τους δικηγόρους, οι οποίοι εκ των πραγμάτων θα αναλάβουν ευαίσθητες πολιτικώς υποθέσεις» (25.11.2022). Το πρόβλημα παραμένει ώστε να επιχειρηματολογεί «εμ έτσι, εμ αλλιώς» ο κ. Πλεύρης…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή