Εθνική ανάγκη η ενίσχυση του Π.Ν.

Εθνική ανάγκη η ενίσχυση του Π.Ν.

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύριο, του Αγίου Νικολάου, το Πολεμικό Ναυτικό γιορτάζει όπως κάθε χρόνο τον προστάτη του. Η ελληνική ισχύς στη θάλασσα ήταν από το 1821 (για να μην πάμε πιο πίσω) καθοριστικός παράγοντας για την εδραίωση του νέου ελληνικού κράτους. Η θουκυδίδεια αποστροφή («μέγα το της θαλάσσης κράτος»), η οποία κοσμεί τον θυρεό του Π.Ν., είναι ίσως από εκείνες που η χρήση τους πράγματι αντικατοπτρίζει την ιστορική πραγματικότητα: χωρίς κυριαρχία στη θάλασσα το νέο ελληνικό κράτος δεν θα υπήρχε στη σημερινή μορφή του, ας θυμηθούμε το 1912-13. Τα τελευταία χρόνια το Πολεμικό Ναυτικό αντιμετωπίζει μια απειλή σχεδόν υπαρξιακή, που αυτή τη φορά δεν οφείλεται σε κάποιον εξωτερικό εχθρό. Η τάση, ακόμη και νεότερων, αξιωματικών και υπαξιωματικών να αναζητούν εργασία στην ελεύθερη αγορά αυξάνει τον φόρτο για όσους απομένουν. Κι αυτοί που με σκληρή εργασία και αυταπάρνηση κρατάνε τα παλιά σκαριά στο νερό, μπορεί να «βγάζουν φωτιές» αλλά τα χρόνια περνούν.

Πριν από δυόμισι χρόνια έγινε μια υπέρβαση, καθώς το Π.Ν. πήγε σε κάποιες λύσεις τεχνολογικής αιχμής. Ενδιαμέσως η συγκυρία, τα πάντα «στενά» οικονομικά, κατέστησαν σαφές ότι το Π.Ν. δεν μπορεί να αγοράζει ό,τι θέλει. Κάπως έτσι το πρόγραμμα των κορβετών «πάγωσε», ενώ ήλθαν ξανά στην επιφάνεια κάποια περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης με εγνωσμένα προβλήματα, αλλά χαμηλό κόστος πρόσκτησης. Σκοπός, βέβαια, είναι η κάλυψη του κενού που δημιουργείται εκ των πραγμάτων από την απόσυρση των παλαιών ολλανδικών φρεγατών. Περιττό να υπογραμμιστεί ότι ακόμη κι αν ένας μάγος έβγαζε αύριο το πρωί ένα πακέτο με δισεκατομμύρια για το Π.Ν., δίχως εγχώρια παραγωγή και, κυρίως, συμμετοχή σε διεθνείς βιομηχανικές συνεργασίες με εταίρους, σε λίγα χρόνια οι λαμαρίνες πάλι θα σκούριαζαν.

Το πρόβλημα όμως του Π.Ν. δεν είναι μόνο οι λαμαρίνες. Είναι πρόβλημα ηθικό. Τα τελευταία χρόνια, το Π.Ν. έγινε στόχος ενός ανελέητου πολέμου. Υπενθυμίζεται πως οι άνθρωποι αυτοί, περήφανοι και προσηλωμένοι, συγκράτησαν την Ελλάδα στον «αφρό» της κρίσης του καλοκαιριού του 2020, με τον στόλο να κρατάει τη σημαία ψηλά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε αναγνώριση –και– αυτής της υπηρεσίας τους, ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ του 2022 το λεγόμενο επίδομα στόλου. Αξίζει να φανεί, πάντως, ότι –κατά παράβαση των εντολών του πρωθυπουργού– το επίδομα αυτό απαξιώθηκε και μετατράπηκε σε… κάτι άλλο. Η Ελλάδα ως νησιωτική χώρα πρέπει να έχει διαρκές αεροναυτικό πλεονέκτημα, μάλιστα απέναντι σε έναν αντίπαλο ο οποίος στα συγκεκριμένα πεδία έχει κάνει τεράστια άλματα. Για να ορθοποδήσει ξανά το Π.Ν. πρέπει να γίνει μια σιωπηλή επανάσταση. Είναι εθνική ανάγκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή