Η Χρυσή Αυγή και οι χούλιγκαν

Η Χρυσή Αυγή και οι χούλιγκαν

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά το τραγικό περιστατικό με τον βαρύτατο τραυματισμό του νεαρού αστυνομικού στου Ρέντη, που έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη, η κυβέρνηση –ανάμεσα σε άλλα μέτρα που εξήγγειλε για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας που εκδηλώνεται και σε αθλητικούς χώρους– ανακοίνωσε και εκτεταμένες εισαγγελικές έρευνες.

Οι έρευνες θα δρομολογηθούν, κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, από την ίδια την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σε μια προσπάθεια να υπάρξει εξάρθρωση σκληρών ομάδων που δρουν, όχι μόνον μέσα στα γήπεδα αλλά και έξω από αυτά. Ως φαίνεται, εκείνο που μέτρησε στην κυβέρνηση για την αναβάθμιση των ποινικών ερευνών ήταν το δικαστικό προηγούμενο, επιτυχημένο ως απεδείχθη από τη διαχείρισή του, της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής.

Τότε, επί υπουργίας Νίκου Δένδια στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, έγινε πάλι το ίδιο. Ενώθηκαν δικογραφίες διάσπαρτες ανά την επικράτεια, που από μόνες τους δεν μπορούσαν να παράγουν σημαντικά αποτελέσματα και έγιναν μία. Μία, που πάτησε στο χαλί με το βαρύ αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Το ίδιο επιχειρείται, όπως όλα δείχνουν, και τώρα. Αλλωστε τα της εγκληματικής οργάνωσης, βασικό ποινικό υπόστρωμα για τις επικείμενες έρευνες, τα έθεσε η ίδια η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, την πρώτη ημέρα του τραγικού συμβάντος στου Ρέντη, όταν έστειλε παραγγελία στην Εισαγγελία Πειραιά, βάζοντας ως πρώτο αδίκημα προς διερεύνηση την εγκληματική οργάνωση.

Αν έτσι εξελιχθούν –σε δικαστικό επίπεδο πάντα– τα πράγματα, δεν αποκλείεται πράγματι οι δικαστικές αρχές, αν το διαχειριστούν σωστά και αν πράγματι η κυβέρνηση το θέλει, να υπάρξουν αποτελέσματα. Με άλλα λόγια, κάποιες συμμορίες να εντοπιστούν. Συμμορίες που δεν έχουν κατ’ αποκλειστικότητα δράση στο πλαίσιο της οπαδικής βίας…

Τα στατιστικά της ΕΛ.ΑΣ. για τις κατά καιρούς προσαγωγές και συλλήψεις αποδεικνύουν ότι πολλά από τα άτομα που τα καίνε στα γήπεδα, τα σπάνε και στο κέντρο της Αθήνας ή όπου αλλού βρουν ευκαιρία.

Χρόνια τώρα, η κοινή γνώμη αναρωτιέται. Τι γίνεται με αυτές τις ομάδες; Δεν είναι δυνατόν να εντοπιστούν; Για να δούμε, λοιπόν, τι θα βγει τώρα από τις εξαγγελθείσες από την κυβέρνηση εκτεταμένες εισαγγελικές έρευνες, που θα αναληφθούν από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Είναι πολλοί εκείνοι που εκφράζουν αισιοδοξία ότι αν ακολουθηθεί –με τις διαφορές που έχει και στη σημερινή συγκυρία, γιατί καρμπόν δεν είναι– η «συνταγή» της Χρυσής Αυγής, μπορεί να αποδειχθεί πράγματι μια επιτυχημένη δικαστική μέθοδος, που μπορεί να αποδώσει και να φανεί χρήσιμη. Ιδωμεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή