Οι αμετανόητοι Γερμανοί

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γερμανική πολιτική ηγεσία επί πολλά χρόνια προσπαθεί, με κάθε τρόπο, να δικαιώσει τον αείμνηστο Θόδωρο Πάγκαλο με την εξωτερική της πολιτική. Από αυτή την προσπάθεια δεν θα μπορούσε να λείψει ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς. Ετσι, θεώρησε σκόπιμο να κάνει εκπτώσεις αρχών και αξιών τασσόμενος υπέρ της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας του Ράμα, ενώ εις μάτην ο Ελληνας πρωθυπουργός προσπαθούσε να τον πείσει πως η υπόθεση Μπελέρη δεν είναι μια ελληνοαλβανική διαφορά, αλλά αφορά την περιφρόνηση του κράτους δικαίου. Ο Γερμανός καγκελάριος συνεχώς, επί του θέματος, επικαλείται τη μεγάλη εικόνα, αλλά το ζήτημα είναι ποιος ορίζει και με τι κριτήρια τι είναι μεγάλη εικόνα. Διότι η Αγκελα Μέρκελ, όταν δυνάμωνε οικονομικά και πολιτικά τη Ρωσία του Πούτιν, δεν έβλεπε καμία μεγάλη εικόνα παρά μόνον τα συμφέροντα της γερμανικής οικονομίας. Είμαι σίγουρος πως στα αχνάρια της βαδίζει και ο σημερινός καγκελάριος και για αυτό κλείνει τα μάτια του στην υπόθεση Μπελέρη. Παραμερίζει το πλαίσιο των αρχών εντός του οποίου κινούνται όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να εξυπηρετηθούν γερμανικά συμφέροντα. Δεν συνειδητοποίησαν πως με τέτοιες αντιλήψεις η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ξαναγίνει μια κοινή αγορά και τίποτα άλλο. Εκτός αν αυτές είναι οι προθέσεις.

Ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς παραμερίζει το πλαίσιο των αρχών εντός του οποίου κινούνται όλες οι χώρες της Ε.Ε. προκειμένου να εξυπηρετηθούν γερμα- νικά συμφέροντα.

Στην υπόθεση Μπελέρη η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να υποχωρήσει. Ενα κράτος που θέλει να λέγεται σοβαρό, να το σέβονται και να το υπολογίζουν άπαντες, οφείλει να προστατεύει όχι μόνον τους πολίτες του που ζουν στην επικράτειά του, αλλά και όλους όσοι κατοικούν εκτός συνόρων και συγκροτούν μια διεθνώς αναγνωρισμένη μειονότητα. Σε τέτοια ζητήματα δεν χωρούν υποχωρήσεις και συμψηφισμοί. Η Αλβανία, αν δεν σεβαστεί το κράτος δικαίου, θα βρίσκει σε κάθε στροφή την Ελλάδα μπροστά της. Από τη στιγμή που ο Εντι Ράμα δεν αντιλαμβάνεται ότι θυσιάζει την ενταξιακή πορεία της χώρας του για τον Μπελέρη, για την πατρίδα μας το βέτο είναι μονόδρομος.

Ακόμα και αν επιλεγεί η σχετική απόφαση να ληφθεί με πλειοψηφία, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα, εφόσον η αλβανική κυβέρνηση δεν συνετιστεί, να της κάνει τη ζωή δύσκολη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT