Απεργία συμβολαιογράφων εκ του πονηρού ή από παρεξήγηση;

Απεργία συμβολαιογράφων εκ του πονηρού ή από παρεξήγηση;

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δικαίωμα στην απεργία ή άλλως αποχή είναι προφανώς ιερό εφόσον ασκείται στο πλαίσιο του νόμου. Στη χώρα μας αυτοί οι γενικοί κανόνες καταστρατηγούνται με πάσης φύσεως προφάσεις και επινοήσεις. Για τους δικηγόρους είναι λίγο πολύ γνωστές οι πολύχρονες αποχές σε πολλές περιπτώσεις όταν δεν συμφωνούν με νομοθετικές ρυθμίσεις. Εσχάτως προέκυψε μια παρατεταμένη διαμάχη της κυβέρνησης με τους συμβολαιογράφους στην οποία παρατηρείται το παράδοξο οι μισοί να απέχουν και οι άλλοι μισοί να εργάζονται κανονικά. Από τη Λάρισα και πάνω δουλεύουν και από τη Λάρισα και κάτω όχι. Γι’ αυτόν τον διχασμό του κλάδου οι γνώστες του παρασκηνίου επιμένουν ότι ευθύνεται ο επικεφαλής του λεγόμενου συντονιστικού και πρόεδρος των συμβολαιογράφων Αττικής Γιώργος Ρούσκας, ο οποίος παρότι είχε συμφωνήσει με την κυβέρνηση σε όλα κατάφερε να χάσει την ψηφοφορία στο σωματείο του.

Η αρχική σύγκρουση προέκυψε με αφορμή τις φιλόδοξες αλλά όχι και τόσο ρεαλιστικές εξαγγελίες του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνου Κυρανάκη για το «ψηφιακό συμβόλαιο». Μετά πολλές αντιπαραθέσεις και αφού έγινε μια σύσκεψη των εμπλεκομένων με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη συμφωνήθηκε ένας οδικός χάρτης ώστε με καλή διάθεση να βρεθεί λύση. Οι σύλλογοι της βορείου Ελλάδος τήρησαν τα συμφωνηθέντα και έληξε η αποχή, ενώ οι υπόλοιποι συνεχίζουν με άγνωστα αιτήματα.

Η ψηφιοποίηση των πάντων είναι πλέον δεδομένη και δεν χωράει συζήτηση για το αν η χώρα θα μείνει στα… τεφτέρια του παρελθόντος ή αν θα κάνει το ανα- γκαίο ψηφιακό άλμα.

Το ερώτημα που τίθεται εκ των πραγμάτων είναι αν η ταλαιπωρία που υφίστανται χιλιάδες άνθρωποι οφείλεται σε μια παρανόηση ή σε μια επιλογή εκ του πονηρού από ορισμένους συνδικαλιστές. Πάντως αν νομίζουν ότι έτσι μπορούν να εκβιάζουν την κυβέρνηση ταλαιπωρώντας τους πολίτες κινδυνεύουν να πέσουν θύματα αυτής της τακτικής και να δικαιωθούν όσοι ζητούν να ανοίξει και αυτό το επάγγελμα. Δεν είναι άλλωστε κάτι ασυνήθιστο να μπορούν να κάνουν συμβολαιογραφικές πράξεις και πιστοποιημένοι δικηγόροι όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ή ακόμη χειρότερα και οι… περιπτεράδες όπως συνηθίζεται σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ.

Η ψηφιοποίηση των πάντων είναι πλέον δεδομένη και δεν χωράει συζήτηση για το αν η χώρα θα μείνει στα… τεφτέρια του παρελθόντος ή αν θα κάνει το αναγκαίο ψηφιακό άλμα. Το πώς θα γίνει η μετάβαση μπορεί να βρεθεί μέσα από έναν καλόπιστο διάλογο, ο οποίος όμως δεν μπορεί να κρατάει αιώνες για να μη λαμβάνονται αποφάσεις. Την ίδια στιγμή όμως δεν μπορεί να εξαγγέλλονται λύσεις για σοβαρά προβλήματα όταν δεν υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές και οι σχετικές μελέτες μόλις ξεκίνησαν. Η παρούσα κυβέρνηση έχει να επιδείξει ένα σπουδαίο έργο στην ψηφιακή επανάσταση στη χώρα με τη σφραγίδα του Κυριάκου Πιερρακάκη και μάλιστα σε πρωτοφανείς συνθήκες πανδημίας. Δεν είναι λογικό να δυσφημιστεί αυτό το κορυφαίο επίτευγμα επειδή δεν μπορούν να συνεννοηθούν με τους συμβολαιογράφους. Ας βγουν οι αρμόδιοι να εξηγήσουν ποιος και γιατί δεν θέλει την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό ώστε να ξέρουν και οι πολίτες από πού θα ζητήσουν τον λόγο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT