Ετος σημαντικών εκλογών

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2024 θα είναι έτος σημαντικών εκλογών. Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, μαζί με αυτές για τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων (όλες στις 5 Νοεμβρίου), θα καθορίσουν το μέλλον της Αμερικής και του υπόλοιπου κόσμου. Ομως, ίσως δούμε σημαντικές εξελίξεις νωρίτερα, καθώς σε δύο εβδομάδες (13 Ιανουαρίου) διεξάγονται προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Ταϊβάν, το αποτέλεσμα των οποίων θα επιδεινώσει ή θα βελτιώσει το κλίμα μεταξύ Ταϊπέι και Πεκίνου και, συνεπώς, μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον. Οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία τον Μάρτιο έχουν μικρή σημασία, καθώς ουδείς πιστεύει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα επιτρέψει σε κάποιον να τον εκθρονίσει. Ετσι, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχιστεί για το ορατό μέλλον. Στη γειτονική μας Τουρκία, οι τοπικές εκλογές κανονικά δεν θα προκαλούσαν μεγάλο ενδιαφέρον. Ομως, επειδή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει με κάθε τρόπο το κόμμα του να επανακτήσει τα δημαρχεία της Κωνσταντινούπολης και της Αγκυρας, οι κάλπες του Μαρτίου θα καθορίσουν τη συμπεριφορά του στο εσωτερικό και στην εξωτερική πολιτική – πριν και μετά τις εκλογές.

Στην Ελλάδα δεν θα έχουμε εθνικές ή τοπικές εκλογές, όμως οι προαναφερόμενες αναμετρήσεις θα καθορίσουν το διεθνές πλαίσιο στο οποίο κάθε χώρα θα κινείται. Ουδείς σήμερα τολμάει να αποκλείσει το ενδεχόμενο επιστροφής Τραμπ στον Λευκό Οίκο, και μάλιστα με πλειοψηφία υπέρ του στο Κογκρέσο, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη σταθερότητα του διεθνούς συστήματος διακυβέρνησης. Εάν στην Ταϊβάν εκλεγεί υποψήφιος που θεωρεί ανεξάρτητο το νησί, η Κίνα πιθανώς θα εντείνει τη στρατιωτική πίεση που ασκεί στην περιοχή, προκαλώντας περαιτέρω παρέμβαση των ΗΠΑ και ταραχή στη διεθνή οικονομία. Στην Τουρκία, οι συνέπειες των εκλογών εξαρτώνται από το εάν ο Ερντογάν θα επιδιώξει επαναπροσέγγιση με Κούρδους ψηφοφόρους, ώστε οι υποψήφιοί του να έχουν ελπίδες στις τοπικές εκλογές, ή εάν θα συνεχίσει να βασίζεται σε ακροδεξιά κόμματα. Στη χώρα μας, οι ευρωεκλογές τον Ιούνιο θα αποσαφηνίσουν το πολιτικό τοπίο. Θα δείξουν πόσο σταθερή είναι η κυριαρχία της Ν.Δ., τις δυναμικές των άλλων κομμάτων, την επιρροή της άκρας Δεξιάς, τη συμμετοχή της διασποράς και ποιους υποψηφίους θεωρούμε άξιους να μας εκπροσωπούν στην κρίσιμη πολιτική αρένα της Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT