Η μπαρουταποθήκη των Βαλκανίων

Η μπαρουταποθήκη των Βαλκανίων

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τούτες τις ώρες που το αναμμένο φιτίλι στη Μέση Ανατολή πλησιάζει το μπαρούτι και στη Bόρεια Ευρώπη (Σκανδιναβία, Βαλτική) οι δημοκρατίες προετοιμάζονται για εναντίον τους ρωσική στρατιωτική επίθεση –η Φινλανδία μάλιστα έχει κλείσει τα σύνορά της με τη Ρωσία– πίσω από τα δικά μας σύνορα παρατηρείται επικίνδυνη συσσώρευση όπλων, γύρω από την πιο επικίνδυνη εστία εθνοτικής έντασης στα Βαλκάνια, αυτή του Κοσόβου. Σέρβοι και Αλβανοί στο Βελιγράδι και την Πρίστινα ενισχύουν τα οπλοστάσιά τους και ταυτόχρονα ο ένας επιρρίπτει τις ευθύνες στον άλλον.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς εξέφρασε έντονες ανησυχίες «για τον ταχύ εξοπλισμό του αλβανικού θυλάκου, πίσω από τον οποίο βρίσκεται ο αμερικανικός παράγοντας».

Ελαβε ως αφορμή την απόφαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ να πουλήσουν στους Αλβανούς του Κοσόβου αντιαρματικούς πυραύλους Javelin για να εξαγγείλει την κατασκευή από τη σερβική στρατιωτική βιομηχανία χιλιάδων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο λαλίστατος Βούτσιτς ανεβαίνει στα κεραμίδια φωνάζοντας ότι εξοπλίζονται οι Αλβανοί του Κοσόβου και την ίδια στιγμή μετατρέπει τη χώρα του σε «αστακό».

Πολύ δύσκολα ωστόσο μπορεί να γίνει πιστευτός ο ισχυρισμός του ότι η Σερβία με τον πολυπληθέστερο, πανίσχυρο και άρτια εξοπλισμένο στρατό της, δική της στρατιωτική βιομηχανία παραγωγής και εξαγωγής όπλων, απειλείται από μια δύναμη ασφαλείας αριθμούσα 5.500 άνδρες χωρίς αεροπορία, άρματα μάχης, βαρύ πυροβολικό κ.ά.

Ο Βούτσιτς δεν αναγνωρίζει στους Κοσοβάρους το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, και την ίδια ώρα δεν διστάζει να αναπτύσσει σε επιθετικούς σχηματισμούς μεραρχίες του σερβικού στρατού, με άρματα και αεροπλάνα, στα σύνορα με το Κόσοβο, στέλνοντας μήνυμα ότι θα φτάσει ξαφνικά μια νύχτα.

Θυμίζει κάτι αυτή η τακτική; Ο Πούτιν προτού εισβάλει στην Ουκρανία, προετοίμαζε τη ρωσική και την παγκόσμια κοινή γνώμη, με προπαγανδιστικές ανησυχίες, περί εξοπλισμού του Κιέβου για να επιτεθεί και να καταστρέψει μαζί με τις διαβολικές δυνάμεις της διεφθαρμένης Δύσης τη Ρωσία.

Τώρα, ο πιστός συνεταίρος και μαθητής(;) του στα ασταθή Βαλκάνια ωρύεται ότι το αδύναμο Κόσοβο απειλεί τον στρατιωτικό Γολιάθ της περιοχής με το να αγοράζει αντιαρματικούς πυραύλους για να αντιμετωπίσει τα δικά του άρματα, με τα οποία τους απειλεί ότι θα εφορμήσει.

Πού μπορεί να οδηγήσει η εξοπλιστική αυτή κούρσα μεταξύ των δύο ιστορικά θανάσιμων εχθρών, που ενώ έχουν παγώσει με την αδιαλλαξία τους τη διαδικασία εξομάλυνσης των μεταξύ τους σχέσεων που προωθεί η διεθνής κοινότητα, συσσωρεύουν διαρκώς όπλα;

Μια εξήγηση θα μπορούσε να ήταν ότι το κάνουν για λόγους διαπραγματευτικής ισχύος. Μια άλλη, εφιαλτική, να χρησιμοποιηθεί το «εξοπλισμένο» Κόσοβο προσχηματικά για τη διάχυση της ρωσοουκρανικής σύγκρουσης στα Βαλκάνια, με αιχμή του δόρατος τη ρωσόφιλη σερβική ηγεσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή