Θα γίνει ντέρμπι για την 3η θέση

Θα γίνει ντέρμπι για την 3η θέση

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νομίζω πως το ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές εντοπίζεται πλέον –εκτός από το ύψος της αποχής– στην τρίτη θέση. Μέχρι πριν από λίγο καιρό το ερώτημα ήταν αν το ΠΑΣΟΚ ή ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταλάμβαναν τη δεύτερη θέση. Σήμερα, αυτό το ερώτημα θεωρείται ξεπερασμένο, αφού όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά ΠΑΣΟΚ. Συγχρόνως, παρατηρείται μια μικρή μεν, αλλά σταθερή άνοδος του ΚΚΕ, που αν δεν είναι συγκυριακή και προσλάβει μόνιμη μορφή, τότε ενδέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ να υποβιβαστεί στην τέταρτη θέση. Πριν από τρεις μήνες, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έμοιαζε απίθανο, όμως, σήμερα βρίσκεται μέσα στη λογική των εξελίξεων.

Πρώτα πρώτα, το ΚΚΕ είναι ένα ασφαλές καταφύγιο για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν καταβολές στην παραδοσιακή Αριστερά. Μπορεί να έχουν τις διαφωνίες τους, που είναι σημαντικές, όμως το Κόμμα αποτελεί μια σταθερά για έναν κόσμο που θέλει να παραμείνει πιστός σε αυτόν τον χώρο. Ολους αυτούς τους μαγνήτισε η κυβερνώσα Αριστερά, αλλά από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε κάθε επαφή με την εξουσία χαλάρωσαν και οι δεσμοί μαζί του. Ο δε Στέφανος Κασσελάκης δημιουργεί ένα κόμμα που ουδεμία σχέση έχει με αυτό που αποκαλούμε Αριστερά· είναι κάτι άλλο, Αριστερά πάντως δεν είναι.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δημιουργεί ένα κόμμα που ουδεμία σχέση έχει με αυτό που αποκαλούμε Αριστερά· είναι κάτι άλλο, Αριστερά πάντως δεν είναι.

Το ΚΚΕ, εκμεταλλευόμενο και την οργανωτική του ικανότητα, έχει μπει μπροστά στις κινητοποιήσεις για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ένα θέμα που αποτελεί ταμπού για την Αριστερά. Η ίδρυσή τους προσβάλλει έναν από τους βασικούς άξονες της πολιτικής της. Ο ΣΥΡΙΖΑ, απασχολημένος με τα εσωκομματικά προβλήματα, με τις αποχωρήσεις στελεχών και με την αναζήτηση της νέας του φυσιογνωμίας, αδυνατεί αυτός να σηκώσει το βάρος των κινητοποιήσεων. Αλλωστε, οργανωτικά είναι ανεπαρκής. Συνεπώς, στο γήπεδο παίζουν μπάλα μόνον η ΚΝΕ και οι γνωστές περιθωριακές, αριστερίστικες ομάδες. Φαίνεται πως το ΚΚΕ, στο προκείμενο ζήτημα, επιδιώκει να εκφράσει αυτό το 35%-40% που αντιδρά στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στροφή που έκανε στο ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Ενώ αρχικά ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας είχε αφήσει να διαφανεί πως το κόμμα του θα υπερψήφιζε το νομοσχέδιο, με νεότερες δηλώσεις του περιέπλεξε τα πράγματα. Ετσι, μάλλον το ΚΚΕ θα το καταψηφίσει, ευθυγραμμιζόμενο με την Εκκλησία και αναζητώντας εκλογική πελατεία και στον χώρο των πιστών. Ανέκαθεν η ορθόδοξη Αριστερά ήταν συντηρητική σε τέτοια ζητήματα, τηρώντας επιφυλακτική στάση σε κοινωνικά «αποκλίνουσες» συμπεριφορές και σε συλλογικότητες που τις πρόβαλλαν, προτάσσοντας πάντα την ταξική πάλη και «τα δίκια των εργαζομένων».

Στη δημοσκοπική άνοδο του ΚΚΕ έχει συμβάλει και η προσωπικότητα του κ. Δημήτρη Κουτσούμπα. Εχει υψηλά ποσοστά δημοτικότητας, καθώς είναι προσηνής και επικοινωνιακός. Ποιος θα το περίμενε πριν από μερικούς μήνες ότι το ΚΚΕ θα διεκδικεί την τρίτη θέση από τον ΣΥΡΙΖΑ!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή